Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra alvor til spøk

Når kommer den første actionkomedien med en sjarmerende Irak-opprører i hovedrollen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ FREDAG er det norgespremiere på «Pirates of the Persian Gulf», med Johnny Depp i hovedrollen som Ali Baba Hussein, den eksentriske sjørøveren som sprenger tankskip og sjarmerer damene i senk. Han har amerikanerne etter seg, blir tatt til fange og torturert, men kommer seg alltid unna på mirakuløst vis.Filmen er oppfølgeren til den overraskende kassasuksessen «Adventures on the Gaza Strip», der Depp briljerte som den eksentriske militante palestineren Muhammed Al-Zorro. Han setter tanks i brann, jages konstant av elitesoldater og gjør det ikke lettere for seg selv når han stikker av med den israelske statsministerens datter, som er forlovet med sjefen i Mossad. Men ved hjelp smidighet og gode hjelpere kommer Al-Zorro seg alltid unna på mirakuløst vis.

DET VAR Johnny Depps originale tolkning av den militante Al-Zorro som gjorde «Gaza» til en heidundrende eventyrfilm utenom det vanlige. Disney, som hadde forventet en tradisjonell, grandios «swashbuckler»-tolkning, truet med å stanse hele prosjektet da de så Depp vimse rundt som brisen, affektert terrorist med rastafletter, øyesverte og dingeldangel i ørene. Han var ingen Errol Flynn, for å si det sånn. I stedet minnet han om Stones-gitarist Keith Richards anno 1976.

LA OSS SNURRE filmen tilbake til start. Det stemmer at Johnny Depp er tilbake. På fredag. Riktignok som Jack Sparrow, sjørøver i Karibia, men like fullt baserte han rollen på en inngående studie av kroppsspråket, diksjonen, håret og øyesminken til en viss gitarspillende eks-heroinist. Men en sjarmerende jentefut av en opprører på eventyr i det ville Midtøsten - det er bare smakløst. Det er for nært. Vi har for mange massemediale minner om sprengte kropper i Bagdad og gråtende mødre i Gaza by.Når vipper det over? På hvilket tidspunkt blir en bestemt krig eller voldelig hendelse til ufarlig underholdning? Når blir brutale forbrytere til sjarmerende skurker? Det tok noen år før vi fikk krigskomedier fra 2. verdenskrig. Nå er vi ferdig med dem. Vi som ikke opplevde krigen, trenger ikke det komiske avbrekket.

VI HAR HELLER ikke behov for røverkomedier fra Gaza eller halsbrekkende biljakt i Bagdad. Ikke ennå. Tiden er ikke moden. Johnny Depps asymmetriske krigføring i mytiske farvann, derimot, er en sann svir, hinsides enhver politisk kontekst. Det har ingen betydning at sjørøveriet lever i beste velgående. Utenfor Somalia angripes skip stadig vekk av pirater på oppdrag fra pengetrengende krigsherrer og forrige uke slo sjørøvere til mot to FN-skip i Malacca-stredet utenfor Indonesia. Skipene fraktet hjelpeforsyninger til tsunamiofre i Aceh.Innspillingen av den tredje «Pirates»-filmen er allerede i gang. Denne gangen blir Jack Sparrows far en del av historien - og Keith Richards har visstnok takket ja. Jeg lurer på hvem som skal spille faren til Muhammed Al-Zorro når det blir dags for oppfølgeren «Nye eventyr på Gazastripa».