FIKK LOVENS STRENGESTE STRAFF: Julio Kopseng (39) er dømt til 21 års forvaring og slipper kanskje aldri ut fra fengsel. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK LOVENS STRENGESTE STRAFF: Julio Kopseng (39) er dømt til 21 års forvaring og slipper kanskje aldri ut fra fengsel. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Serievoldtektsdømte Julio Kopseng under etterforskning for flere overgrep

- Fra andre saker har jeg erfart at det ofte er noen som henger seg på

Danserens forsvarer om de nye fornærmede kvinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg visste ingenting om dette før VG ringte. Nå er jeg på vei til Ullersmo for å besøke Kopseng og diskutere saken. Men han er innstilt på å la seg avhøre, sier advokat Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

VG meldte tidligere i dag at danser Julio Kopseng (39), som er dømt for å ha forgrepet seg seksuelt på til sammen 19 kvinner, er under etterforskning for ytterligere overgrep.

NY ADVOKAT: Høyt profilerte Sigurd Klomsæt er Kopsengs nye advokat. Danseren er misfornøyd med sine tidligere forsvareres innsats. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
NY ADVOKAT: Høyt profilerte Sigurd Klomsæt er Kopsengs nye advokat. Danseren er misfornøyd med sine tidligere forsvareres innsats. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Fra andre saker har jeg erfart at det ofte er noen som henger seg på, legger Klomsæt til - og sikter til de nye fornærmede kvinnene.

Ifølge Dagbladets opplysninger etterforsker Oslo-politiet for tida fire eller fem saker Kopseng ikke tidligere har vært siktet, tiltalt eller dømt for. De skriver seg fra perioden 2012 til over ti år tilbake.

Mulig livstid

Kopseng ble i Borgarting lagmannsrett idømt lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid. Siden en forvaringsdom kan forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for gjentakelse, kan 39-åringen teoretisk bli sittende i fengsel livet ut.

Kopseng har hele tida nektet straffskyld for overgrepene. Han mener seg utsatt for et komplott fra de fornærmede kvinnene, som enten er ute etter erstatningsbeløpet og/eller hevn fordi han ikke gjengjeldte deres følelser.

39-åringen soner dommen i Ullersmo fengsel på Romerike, der han flere ganger skal ha blitt banket opp av medinnsatte.

Tidligere i høst ble en anke til Høyesterett avvist, og Klomsæt opplyser at han for tida forbereder å bringe saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Grunnlaget er saksbehandlingsfeil og forhåndsdømming i mediene.

«De ønsker ikke å få merkelapp som voldtektsoffer, og det er dessuten veldig belastende å måtte stå i retten og forklare seg om om private og intime detaljer.» Trine Rjukan, bistandsadvokat for to av de fornærmede kvinnene

- Jeg registrerer at samme politiadvokat som tidligere har kommet med massiv forhåndsdømming av min klient, har uttalt seg til VG før Kopseng eller jeg er informert, sier han og sikter til Andreas Strand i Oslo-politiet.

Skiftet advokat

Kopseng har nylig skiftet advokat. Under de siste rettssakene mot ham er han blitt forsvart av Djordje Borojevic og Johnny Veum, men skiftet til Klomsæt etter den knusende dommen i lagmannsretten. Årsaken er kraftig misnøye med forsvarernes innsats.

- Kopseng mener de sviktet ham, sier Klomsæt.

Den profilerte og til tider omstridte advokaten sier han er klar for en ny runde i retten dersom det blir aktuelt.

- Da vil jeg legge opp forsvaret på en helt annen måte, konstaterer han.

Anmeldte etter mediedekning

Trine Rjukan er bistandsadvokat for to av de fornærmede kvinnene som Kopseng ifølge siktelsen forgrep seg på for opptil over ti år siden. Hun sier de bestemte seg for å anmelde danseren etter mediedekningen av sakskomplekset.

- Det har gitt dem trygghet og mot, sier Rjukan til Dagbladet.

BISTÅR: Advokat Trine Rjukan bistår to av de nye fornærmede kvinnene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISTÅR: Advokat Trine Rjukan bistår to av de nye fornærmede kvinnene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Advokaten har bistått mange av de fornærmede i de tidligere rettsprosessene mot Kopseng. Flere av klientene hennes mener det finnes veldig mange flere ofre som ennå ikke har tort å anmelde 39-åringen.

- De mener at det som er kommet fram, bare er toppen av et isfjell, sier hun.

- Viktigst å bli trodd

- Ønsker de at det blir en ny runde i rettssalen? Kopseng kan jo ikke få mer straff enn han allerede har fått.

- Etter så lang tid er det viktigste for dem å bli trodd - at politiet etterforsker, viser at de blir tatt på alvor, sier Rjukan.

Hun mener Klomsæts uttalelse om at nye fornærmede ofte «henger seg på» i store sakskomplekser, faller på sin egen urimelighet.

- De ønsker ikke å få merkelapp som voldtektsoffer, og det er dessuten veldig belastende å måtte stå i retten og forklare seg om om private og intime detaljer, sier advokaten.

Høyt prioritert

Politiadvokat Andreas Strand ved Oslo politidistrikt opplyser at én av sakene er eldre enn ti år, og at den nyeste skriver seg fra 2012. Noen av dem var allerede anmeldt under lagmannsrettssaken i vår, og ble nevnt under hovedforhandlingen.

Han understreker at politiet gir etterforskningen høy prioritet, selv om den siktede allerede soner maksimumsstraff i fengsel.

- Vi etterforsker saken som om det var den første. Dersom bevisene blir funnet tilstrekkelige, blir saken sendt til statsadvokaten, sier han til Dagbladet.

KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine (28) ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kan slippe ny rettssak

Kopseng kan ikke få noen ekstra straff selv om han blir funnet skyldig i en eventuell ny rettssak. Strand sier på generelt grunnlag at det kan åpne for flere muligheter.

En av mulighetene er en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse i hht. straffeprosesslovens paragraf 70, der påtalemakten konstaterer at bevisene holder til en domfellelse, men det ikke blir holdt noen rettssak.

- Det er viktig at de fornærmede får anerkjent at anmeldelsen blir tatt på alvor, sier han.

Strand opplyser at én av de nye sakene er ferdig etterforsket, mens de andre snart er ferdigstilt.

- Jeg regner med det tar noen måneder før en beslutning fra statsadvokaten foreligger, sier han.

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Andreas Strand har vært aktor i flere av rettssakene mot Kopseng, og er påtaleansvarlig i den nye etterforskningen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Andreas Strand har vært aktor i flere av rettssakene mot Kopseng, og er påtaleansvarlig i den nye etterforskningen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer