Fra barsel til SPA

- Overlat fødsler til menn. Kanskje kjønnskampen da kan avblåses?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kvinner vil nå overlate minst 40 prosent av barnefødslene til menn, i bytte mot styreplasser. Med litt innsats på forskningsfronten vil snart evolusjonen og naturen være oppdatert på likestillingsfronten, og da kan vi endelig begynne å få gjennomført noen av ambisjonene våre, eller?

Hadde det vært menn som var gravide ville de antagelig fått ni måneder med lønnstillegg for ubekvem arbeidssituasjon mens de var gravide, deretter minst ett års fødselspermisjon med full lønn, smusstillegg pr. bleie, erstatning for klær med tranflekker og oppgulp, natt-tidskompensasjon samt tilskudd fra husbanken for å bygge på et ekstra rom for farmor, slik at hun kunne være tilstede og assisterere når far ble for sliten, stakkar.

Billigere strøm kanskje, siden det kreves mer varmvann til bading av babyen? Barnevogner ville fått en rask, men stillegående elektrisk motor, og egen vuggefunksjon, samt et kamera som registrerer om smokken har falt ut babyens munn.

Kopp-holdere på vognen ville blitt standard, med tre temperaturinnstillinger, varm- for kaffe, 37 grader for flasken med melk, og 4 grader for flasken med vann eller brus.

Det ville raskt blitt innført skattefradrag for innkjøp av uteklær til barn, da disse slites uforholdsmessig fort på grunn av salting og strøing av veier, sand som havner i brøytehauger, og dermed i barnas akebakker og på deres kjeledresser. Det må da det offentlige dekke opp. Jeg stanser idedugnaden for offentlig utgiftsøkning her.

Clas Ohlson derimot ville fått trippel omsetning. Biltema også. Avansert hørselvern, med egne detektorer for ulik type gråt, programmerbar for inntil fire barn (antar doble sett med tvillinger er maks av hva far kan klare å bære frem, og tvillinger er jo som kjent mer vanlig ved assistert befruktning, slik far antagelig trenger inntil forskningen og evolusjonen tar igjen likestillingen). Vi finner selvsagt også hodelykt med videokamera for å kunne holde barnet selv og samtidig filme det, til dokumentasjon for fremtiden, og fremvisning under kompistreff med øl.

Fars opplevelse på fødeavdelingen er et utstillingsvindu for moderne teknologi. Det er en lydløs seanse, i smertelindret rus av anestesi, sportssendinger og Autofils spesialsending om integrerte barneseter i nyere sportsbiler, samt innlastingsramper for de selvsammenfoldende barnevognene. Og avgifter på SUV-biler ville vært en saga blott. En behagelig forberedelse på en teknologisk assistert barseltid.

Keisersnittet utføres, med påfølgende obligatorisk sengehvile i en uke. Deretter følger en lengre periode med muskelstimulerende opptrening, med slike små elektroder som vi av det annet kjønn innbiller oss skal ha effekt på kiloene. Den gradvise overføringen til SPA, Sykehusets Pappa Avdeling, skjer når far føler han er klar for litt daglig massasje.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Noen ganger hver dag får far instruksjon i hvordan man åpner og fyller på en tåteflaske, setter den i flaskevarmeren til den oppnår riktig temperatur, setter den i flaskerysteren for å få blandingen helt korrekt blandet, og deretter følger en halvtimes assistert babyholding med mating. Far får lære om hvorfor man holder babyens hode nær hjertet, for at barnet skal bli glad og rolig av å kjenne igjen hjerteslagene.

På SPA er det også et eget kursopplegg for vasking av baby, påkledning, bæring i sele og slynge, godnattsanger og selvsagt bleieskift. (Bleiebøttene er selvsagt ikke lenger en komplisert affære som krever tre hender samtidig, men er levert av NASAs forskningsavdeling, og krever kun at bleien slippes ned i en liten kumme.

Resten går av seg selv. Bleiebøtte får man selvsagt med seg når man forlater SPA-avdelingen, i likhet med all opplæringen på egen DVD, samt oversikt over nødnummer for akutt hjelp i barseltiden. 114 for materelaterte spørsmål, 115 for søvnproblemer, 116 for bleietrøbbel osv.)

Vi kvinner som føder kan vel snart vente oss at det blir en egen fedrekvote for fødeklinikkens angst-team, som bare står klar ved fødesengen og venter på at far skal få sammenbrudd og ha behov for støtte gjennom den tøffe fødselen, mens mor ligger der og forventes å bare ploppe ut poden slik naturen har lært henne det, og kneppe igjen syteskaftet, det er tross alt ikke så lett å være mann i dette kvinnesamfunnet. Så moderne kvinner, overlat fødsler til menn, og sett igjen brystpumpa utenfor styrerommet.

Fra barsel til SPA