<strong>SKOSKIFTE:</strong> Det var både et tydelig skoskifte og et merkbart taktskifte da Kristin Halvorsen gikk fra å være en av Audun Lysbakkens nærmeste støttespillere under oppvaskmøtet i landsstyret fredag til da hun skulle takke for seg som SV-leder etter 15 år ved roret.
SKOSKIFTE: Det var både et tydelig skoskifte og et merkbart taktskifte da Kristin Halvorsen gikk fra å være en av Audun Lysbakkens nærmeste støttespillere under oppvaskmøtet i landsstyret fredag til da hun skulle takke for seg som SV-leder etter 15 år ved roret. Vis mer

Fra Cruella de Vil til Minni Mus over natta

Kristin Halvorsens skovalg fra oppvaskmøtet fredag til dagen hun selv skulle holde sin siste tale som SV-leder, taler for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): En skarpskodd Kristin Halvorsen møtte pressen fredag kveld for å slå fast at Audun Lysbakken fortsatt var partiets eneste lederkandidat. Til lørdagens avskjedstale hadde den populære partilederen byttet ut svarte støvletter med småsko med røde sløyfer.

Cruella de Ville På beina var det ingen tvil om hva slags rolle Kristin Halvorsen mente hun hadde fredag. I det som aller best kan beskrives som et skopar tegneseriefiguren fra Disney-filmen «101 Dalmatinere», Cruella de Vil ville misunt henne.

- Det har vært en god debatt på dagens møte. Vi har kommet opp med en løsning der Audun i morgen får ekstra tid for å forklare seg for landsmøtet, konkluderte Kristin Halvorsen bestemt fredag etter et fem timer langt landsstyremøte.

Nye avsløringer Ikke bare skulle hun beskytte den nye lederens gode navn og rykte fredag. Partiets intergritet står på spill. Da hjalp det heller ikke at NRK og VG kunne avsløre at hun selv og Bård Vegar Solhjell trolig har brutt regjeringens økonomiske reglement da de ga penger til Eddie Eidsvågs «Pøbelprosjekt».

- Saken dreier seg om at det økonomiske reglementet ikke er fulgt korrekt. Dette er ikke et spørsmål om habilitet og dårlig politisk skjønn, sa en streng Halvorsen.

Etter en kort og heftig innføre i regjeringens økonomiregelverk ble det ble det mange historier i reneste «best of»-stil fra Halvorses tid som partileder.

- Kjære alle sammen, det er veldig godt å se dere. For nå trenger partiet et landsmøte som er med og tar ansvar, var Halvorsens åpningslinje til stormende applaus fra en fullstappet landsmøtesal som tok i mot henne med åpne armer.

Halvorsen mimret Det var en frekk partileder som mintes hvordan Erik Solheim la heftig press på henne for 15 år for at hun skulle bli partileder, en lattermild fru Halvorsen som mintes SVs Libresse med vinger, og en fornøyd SV-leder som fortelle hvorfor hennes «kyniske» mann har vært en så viktig støttespiller.

- Vi trengte et piff i valgkampen, så vi leide oss et privatfly som vi kalte Libresse med vinger. Ute på Fornebu sto Røkkes fly til høyre, til venstre sto vårt. Det var ingen tvil om hvilket fly som var vårt, mimrer Kristin Halvorsen om valgkampen SV gikk til det drastiske steget å reise over hele landet på noen få uker. Fra sperregrensa greide SV å komme seg opp til 6 prosent ved valget i 1997.

Minni Mus Men selv om søte og gøyale Minni Mus var representert også på fottøyet, var det ikke en partileder uten alvor:

- Vi kan ikke late som om vi ikke er i en vanskelig situasjon. De siste ukene har vært ekstreme. Det er vanskelig å manøvrere på kort tid. Det er vanskelig å si hva denne saken har å si for de kommende år, sa hun fra talerstolen.

Etterpå bedyret hun at det likevel skandaler og usikkerhet nå er riktig tidspunkt for henne å gå.

- Hvordan er det å gå av nå?

- Akkurat nå er det veldig stritt. Det gjør at det ikke er så lett å manøvrere også. Det er ikke godt å si hvordan dette vil se ut om noen måneder. Da kommer dette på avstand og det er da vi vet hva vi kan gjøre.

<strong> TØFF I FORSVAR:</strong>  Mandag gikk Kristin Halvorsen ut på en pressekonferanse og pekte på den nylig avgåtte statsråden som ny SV-leder. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
TØFF I FORSVAR: Mandag gikk Kristin Halvorsen ut på en pressekonferanse og pekte på den nylig avgåtte statsråden som ny SV-leder. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

- Hva blir SV og Audun Lysbakkenss største utfordring framover?

- Det må du spørre Audun om. Nå skal ikke gamlemor komme med gode råd! sier hun og ler.

<strong>GÅR AV ETTER 15 ÅR:</strong> Kristin Halvorsen blir hyllet av landsmøtet etter talen sin. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
GÅR AV ETTER 15 ÅR: Kristin Halvorsen blir hyllet av landsmøtet etter talen sin. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer