Fra demokrat til despot

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): Eduard Sjevardnadze var utenriksministeren som sammen med Mikhail Gorbatsjov gjorde det mulig å rive i stykker jernteppet og gjenforene Tyskland. Nå kan han havne på historiens søppeldynge.

Symbolikken lå tjukk over det lille fjellandet Georgia da Eduard Sjevardnadze ble jaget fra parlamentet i Tbilisi i går. Mannen som gjorde det mulig for den tsjekkoslovakiske opposisjonslederen Vaclav Havel å lede den fredelige «fløyelsrevolusjonen» i 1989, ble kjeppjaget fra parlamentets talerstol av våpenløse mennesker som sa de hadde innledet sin egen «fløyelsrevolusjon».

SKAL EN AV ARKITEKTENE

for den fredelige avviklingen av kommunismen og demokratiseringen av det moderne Europa ende sine dager som en mann som bidro til borgerkrig i hjemlandet Georgia?

Det kunne se slik ut da Sjevardnadze etter at han var jaget fra parlamentet erklærte unntakstilstand, og en av hans talsmenn sa at opposisjonen hadde gjennomført et statskupp.

DET ER BARE

Romanias psykopatiske diktator Nicolae Ceausescu og den serbiske krigerpresidenten Slobodan Milosevic som i moderne tid har blitt kastet under like dramatiske omstendigheter som det som skjedde i Tbilisi i går. Ceausescu ble sammen med sin forhatte kone Elena henrettet ved standrett av sine egne soldater som vendte seg mot ham. Milosevic ender sine dager i krigsforbryterfengselet i Haag.

BAKGRUNNEN

for gårsdagens dramatikk i Tbilisi er en lenge oppbygd misnøye med Sjevardnadzes styre i Georgia. Eduard Sjevardnadze var i sovjettida både KGB-sjef og partisjef i Georgia. Han ble overraskende for alle utpekt av Mikhail Gorbatsjov til sovjetisk utenriksminister i 1985, og var sammen med sin sjef arkitekt for den oppsiktsvekkende snuoperasjonen i sovjetisk utenrikspolitikk fra 1985 til 1992. I 1992 var det politiske gummimennesket hjemme igjen i Georgia. Han var mannen - riktignok tidligere KGB-sjef - med det demokratiske rullebladet som skulle ordne opp i hjemrepublikken. Georgia var på det tidspunktet revet opp av borgerkriger. Sjevardnadze var mannen som klarte å stabilisere et land i et urolig område der det i realiteten allerede var borgerkrig.

MEN OMSTENDIGHETENE

var ikke nådige mot Sjevardnadze. Republikken som var Sovjetunionens fruktkurv har sunket ned i dyp fattigdom. Georgia er herjet av korrupsjon og vanstyre. Sjevardnadze er 75 år, og kanskje ikke lenger i stand til å kontrollere et land i oppløsning.

Det var parlamentsvalget 2. november som ble begynnelsen på slutten for Sjevardnadzes politiske liv. Valget var preget av omfattende valgfusk, og ble sterkt kritisert av valgobservatører og Sjevardnadzes nære allierte, USA. Etter det har det vært demonstrasjoner mot presidenten nesten hver dag. I går gikk demonstrantene gjennom Tbilisi mens politi og soldater la ned sine våpen og ble omfavnet av demonstrantene.

GEORGIAS FRAMTID

er nå svært usikker. Russiske observatører spår borgerkrig, og nabolandene Aserbajdsjan, Armenia og Russland er bekymret. For Sjevardnadze - som sies å være svært opptatt av sitt ettermæle i historien - er gårsdagen en tragedie. Han var et bilde på en demokratisk utvikling i Europa, som endte som en motstander av demokrati i hjemlandet Georgia. Man kan vel si at han ikke besto den demokratiske lakkmustesten.