Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra denne bua opererer selskapet som kjøpte sju norske marineskip til en krigsherre i Nigeria

Nå er de sentrale i en flernasjonal korrupsjonsetterforskning.

ØDE: På dette jordet, bak campingvogna, ligger brakkebygget som angivelig huser selskapskontorene til CAS Global, stråselskapet som kjøpte sju norske krigsskip og videreformidlet dem til en nigeriansk krigsherre. Her nekter de all kjennskap til saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ØDE: På dette jordet, bak campingvogna, ligger brakkebygget som angivelig huser selskapskontorene til CAS Global, stråselskapet som kjøpte sju norske krigsskip og videreformidlet dem til en nigeriansk krigsherre. Her nekter de all kjennskap til saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SURREY (Dagbladet): Det britiske stråselskapet er nå sentralt i en flernasjonal korrupsjonsetterforskning, etter at to briter og en offiser fra Vestfold ble arrestert tidligere denne uka.

De to britene tilknyttet selskapet CAS Global er mistenkt for å ha betalt over en million kroner i bestikkelser til vestfoldingen i forbindelse med kjøp av sju norske demilitariserte krigsskip - som seinere havnet i den paramilitære kystvaktflåten til den beryktede nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

Men lite ved lokalene på en øde campingplass i Surrey utenfor London vitner om millionhandlene som er blitt gjennomført med det norske Forsvaret.

Jorder og hundeløp - Beklager, han er ikke inne på kontoret for øyeblikket, svarer en resepsjonist.

Hun sitter bak skranken i det brune brakkebygget på campingplassen, hvor CAS Global er registrert. Utenfor er det grønne jorder og en hundetreningsbane.

Dagbladet har spurt etter den ene korrupsjonsmistenkte briten, den 65 år gamle sjefen i CAS Global, som ble løslatt mot kausjon dagen før.

- Vet du når han kommer tilbake?

- Jeg er ikke sikker, han forteller ikke oss hvor han er. Men jeg kan ta imot en beskjed til ham.

- Dette er kontorene til CAS Global, ikke sant?

- Jo.

«Sikkerhetsselskap» Den mistenkte 65-åringen er hovedaksjonær og direktør i CAS Global, kona oppført som styreleder. Siden 2010 har han vært direktør eller styreleder i over 20 ulike selskaper. De fleste med kontoradresse på den samme øde campingplassen.

CAS Global gir inntrykk av å være er et stort internasjonalt sikkerhetsselskap med flere underbruk og kontorer over hele verden. Kundene er angivelig store multinasjonale selskaper. Men ingen har hørt om dem.

Hjemmesidene ble opprettet i 2009, og har ikke vært oppdatert siden. Det finnes ingen ansikter eller navn på kontaktpersoner. Ingen oversikt over ledelse eller styre. Verken det oppførte telefonnummeret eller mailadressen besvares. Og under fanen «siste nytt» er det intet nytt siden oppstarten i 2009.

Olje og leiesoldater Selskapet oppgir også det beryktede leiesoldatselskapet Secopex som en av sine partnere. Det var ledet av Frankrikes mest kjente leiesoldat, Pierre Marziali, og var blant de første som leverte væpnede skipsvakter for å beskytte mot pirater i Adenbukta. I 2011 var han var i Libya for å kjempe under borgerkrigen. Der ble han skutt og drept. Så gikk Secopex under jorda.

- CAS Global er et engelsk selskap som jobber world wide innen oljevirksomhet, sa den nå korrupsjonsmistenkte norske offiseren til Dagbladet da han i fjor vår skulle forklare hvor de norske marinefartøyene var blitt av.

UNDER JORDA: Ingen åpnet døra hjemme hos CAS Global-sjefen kvelden etter han ble løslatt mot kausjon. Utenfor huset var en svart Range Rover parkert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UNDER JORDA: Ingen åpnet døra hjemme hos CAS Global-sjefen kvelden etter han ble løslatt mot kausjon. Utenfor huset var en svart Range Rover parkert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hvor vet jeg ikke. Det har vi for så vidt ikke noe med, sa han.

- Besøkte dere selskapskontorene i England?

- Nei, de var her og skrev kontrakt.

- Har flyttet Jordene hvor selskapskontorene, eller bua, ligger, er del av en idyllisk eiendom på 328 mål, Apps Court Farm. I tillegg til campingplass, kan de blant annet skilte med gode fiskemuligheter, hundeshow og terrengbilløp. De selger også juletrær, reklamerer de på sine hjemmesider.

Når Dagbladet tar opp den pågående politietterforskningen, blir vi henvist til en mann som angivelig er daglig leder av Apps Court Farm.

- Etterforskningen har ingenting å gjøre med dette selskapet. Dette er et kontor med flere funksjoner. CAS Global driver ikke lenger herfra, påstår han.

- Når sluttet de med det?

- Du må snakke direkte med myndighetene om det. Vi har konfidensialitetsavtaler med selskapene, fordi vi leier ut lokaler. Det er alt vi gjør.

Mannen, som nekter å oppgi navnet sitt, sier at Dagbladet må kontakte London-politiet for informasjon om CAS Global, på grunn av den pågående etterforskningen.

Data-beslag Politiet har imidlertid ikke vært der, hevder han. På tross av at anti-korrupsjonsenheten har bekreftet at de har ransaket kontorlokalet i Surrey og beslaglagt datautstyr og dokumenter.

Mannen hevder så at han ikke kjenner til den pågående etterforskningen i det hele tatt.

- Nei, det har ingenting med oss å gjøre. Alt vi gjør, er å leie ut lokaler. Vi har mellom 500 og 600 selskaper som holder til her, påstår han.

- Men du sa jo nettopp at vi må kontakte politiet på grunn av etterforskningen.

- Hvis det er en etterforskning, blir den utført av politiet. Dette er et helt separat selskap.

Familiestyrt I offisielle dokumenter kommer det imidlertid fram at Apps Court Farm er et selskap styrt av den mistenkte 65-åringen og hans familie. Både 65-åringen, kona og deres to sønner har til ulike tider innehatt posisjoner som daglig leder og styreleder.

SVART BIL: Den svarte Range Roveren som sto parkert utenfor CAS Global-sjefens hjem onsdag kveld, var også utenfor selskapskontorene torsdag formiddag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SVART BIL: Den svarte Range Roveren som sto parkert utenfor CAS Global-sjefens hjem onsdag kveld, var også utenfor selskapskontorene torsdag formiddag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Angivelig daglig leder gjentar nå at CAS Global ikke lenger holder til på området.

- Men resepsjonisten din sa nettopp at hun kunne viderebringe en beskjed.

- Vi kan gi en beskjed til politiet.

- Hun sa hun kunne gi en beskjed til sjefen for CAS Global.

- Pass, sier han - og viser oss bryskt ut døra.

- Ille Ute står en svart Range Rover, som kvelden før sto utenfor CAS Global-sjefens hjem i East Molesey. Der er det ingen som åpner døra, og 65-åringen har vært fullstendig utilgjengelig for Dagbladet siden saken først ble rullet opp.

Regnskapsfører og medaksjonær i selskapet kan imidlertid bekrefte at CAS Global fortsatt har samme adresse - campingplassen på Apps Court Farm.

Dagbladet treffer regnskapsføreren i et kontorbygg tre kvarter unna Surrey. Han hevder han verken kjenner til den pågående etterforskningen eller arrestasjonene.

- Dette var helt nytt for meg, sier han når Dagbladet viser ham en artikkel fra britisk presse.

- Har politiet vært i kontakt med deg?

- Nei.

- Hva synes du om at et selskap du er regnskapsfører for blir beskyldt for bestikkelser?

- Det ville selvfølgelig vært ille, og jeg må gå og finne ut av det.

Mange overføringer Mannen har jobbet med regnskapsføring for flere av den korrupsjonsmistenkte 65-åringens selskaper over en periode på rundt ti år. Han kjenner godt til at de har handlet med skip - og husker de norske krigsskipene.

ETTERFORSKER: Anti-korrupsjonsavdelingen til London-politiet etterforsker saken i samarbeid med norske Økokrim. Her er de svært tilbakeholdne med informasjon på grunn av den pågående etterforskningen, men en kilde knyttet til etterforskningen sier til Dagbladet at han skjønner det har blitt en svært politisk sak i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ETTERFORSKER: Anti-korrupsjonsavdelingen til London-politiet etterforsker saken i samarbeid med norske Økokrim. Her er de svært tilbakeholdne med informasjon på grunn av den pågående etterforskningen, men en kilde knyttet til etterforskningen sier til Dagbladet at han skjønner det har blitt en svært politisk sak i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Synes du det er rart at du ikke har vært informert om bestikkelsene?

- Nei, egentlig ikke. Hvis de gjør noe de ikke burde ha gjort, hvorfor skulle de fortelle det til meg? Jeg er vel den siste personen de ville fortalt det til.

Politiet mener bestikkelsene ble utbetalt i to separate overføringer til privatkontoen til offiseren, som tidligere var ansatt i Forsvarets Logistikkorganisasjon.

Utbetalingene skal ha funnet sted i forbindelse med salgene av de seks første skipene, i 2012.

- Det var mange overføringer til norske bankkontoer, sier regnskapsføreren.

Ivrig mellommann
Sentralt i overføringene sto 43 år gammel mann, som også ble arrestert denne uka. Han driver et lite båtmeklingsfirma fra landsbyen Newton i Derbyshire, med 65-åringen som hovedaksjonær. Beliggenheten er omtrent så langt du kan komme fra kysten. Men 43-åringen har vært en sentral figur i håndteringen av båter og penger for CAS Global.

Han er oppført som kontaktperson i kontraktene med Forsvaret, og har fungert som en ivrig mellommann i korrespondanser og pengeoverføringer mellom Forsvaret, CAS Global og 65-åringen.

I 2012 var det han som styrte med bankforbindelser og et mylder av millionbetalinger i britiske pund og amerikanske dollar for de norske krigsskipene.

«Som jeg forklarte da vi møttes i Norge, må vi gjøre handelen gjennom Global West på grunn av det lokale lovverket,» skriver han til den korrupsjonssiktede nordmannen.

Han er nå løslatt, men fortsatt siktet. Den siktede vestfoldingens forsvarer, advokat Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden, ønsker foreløpig ikke å kommentere siktelsen.

Advarte Selskapet det vises til er Global West Vessel Specialist. Krigsherren Tompolos paramilitære selskap som det norske tollvesenet hadde advart Forsvaret og Utenriksdepartementet om bare noen måneder i forveien.

De hadde fått britisk etterretningsinformasjon på at CAS Global bare var et stråselskap for krigsherren. Men den norske offiseren formidlet en forsikring fra selskapet på campingplassen om at de skulle ha skipene selv, og registrere dem i Storbritannia. Noe de aldri gjorde.

CAS Globals regnskapsfører hevder han ikke kjenner 43-åringen, på tross av at han tidligere har stått oppført som styreleder i båtmeklingsfirmaet hans.

- Men jeg vet at de har vært engasjert av CAS Global for å gjøre ulike ting, sier han.

Nigerianske representanter Forestillingen om et stort selskap med kontorer og ansatte i flere land gjenspeiles på øverste nivå i den norske regjeringen.

RAZZIA: Tirsdag denne uka gjennomførte Økokrim en razzia i lokalene til Forsvarets Logistikkorganisasjon på Kjeller. En nordmann og to briter er mistenkt for korrupsjon. 
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
RAZZIA: Tirsdag denne uka gjennomførte Økokrim en razzia i lokalene til Forsvarets Logistikkorganisasjon på Kjeller. En nordmann og to briter er mistenkt for korrupsjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet i oktober kunne avsløre at vestafrikanske paramilitære var invitert til norske marinebaser for å kjøpe krigsskip, skrev forsvarsminister Ine Eriksen Søreide følgende i sin forklaring til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité:

«Det ble på et senere tidspunkt gjennomført visning av fartøyene for representanter for Cas Global, inkludert nigerianske statsborgere. Det var på den tiden offentlig kjent at CAS Global også hadde kontorer utenfor Storbritannia, blant annet Nigeria».

I desember kunne Dagbladet avsløre at de nevnte representantene for CAS Global i virkeligheten var Nigerias president Goodluck Jonathans maritime rådgigver, den nigerianske kystverkssjefen og flåtesjefen til krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

Ingen Dagbladet har vært i kontakt med, kjenner noe til CAS-kontorer utenfor Storbritannia. Det er knapt så de har eller har hatt noe kontor i det hele tatt.

OVERTOK SKIPENE: De norske marineskipene tilhører nå den paramilitære flåten til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Foto: Privat
OVERTOK SKIPENE: De norske marineskipene tilhører nå den paramilitære flåten til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media