Fra dette rommet ledet Nelson Mandela opprøret mot apartheid

- Rørende og sterkt møte med ANC-veteraner, sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johannesburg (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg møtte i formiddag to av ANC-veteranene som sammen med Nelson Mandela startet det militære opprøret mot apartheid regimet i Sør-Afrika.

Møtet med Andrew Mlangeni (89 år) og Denis Goldberg (81 år), og sønn av en av avdøde Nicholas Wolpe, Harold Wolpe, fant sted på Liliesleaf, gården der Nelson Mandela og de ANC-aktivistene startet det militære opprøret mot apartheid-regimet i Sør-Afrika. I år er det 20 år siden apartheidregimet ble avviklet.

Sterkt møte Solberg sier til Dagbladet at det var følelsesmessig sterkt å være på stedet der Mandela forberedte og planla kampen, og der flere av ANC-aktivistene ble arrestert og fikk lange fengselsstraffer.

Solberg sier til Dagbladet at det var naturlig å starte besøket på denne gården der kampen for det  moderne Sør-Afrika startet.

- Dette er et fantatisk historisk monument over særlig den militære delen av ANCs kamp, og det gir en følelse av historie å møte to av dem som har vært her ogs sittet i fengsel. Det var rørende å møte og samtale med dem. Dette er menn på min mors alder, de har levd gjennom 24 og 26 år i fengsel og har vært med på hele den historiske kampen. De har vært avgjørende i arbeidet for å få snudd det sørafrikanske samfunnet, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inspirert av ANC Hennes eget politiske engasjement i ungdomsårene var sterkt inspirert av kampen mot apartheid.

- Ingen som var politisk interesserte var upåvirket av kampen mot apartheid da de unge studentene revitaliserte kampen etter at Steve Biko ble drept. Det startet en hel internasjonal ungdomsbevegelse. Det er kanskje det mest urimelige du kan tenke deg, diskriminering etter folks hudfarge, sier Solberg.

Jenter og utdanning Besøket i Sør-Afrika, Malawi og Rwanda har som hovedformål å fremme FNs tusenårsmål og fremme utdaning for jenter som en hovedsatsning.

- Du mener kampen for jenters utdanning er en videreføreing av Mandelas kamp mot apharteid?

- Ja, for ved siden av farge har kjønn vært en av de viktisgste diskrimineringsformene som har vært.Mange steder i verden er det kvinner som opplever å bli stengt ute fra samfunnet på grunnlag av kjønn.

HISTORISK Her, på dette lille rommet på gården Liliesleaf, planla Nelson Mandela og andre ANC-aktivister opprøret mot apartheidregimet. Harold Wolpe orienterer statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende om stedet. Til høyre for Solberg ANC-veteran  Andrew Mlangeni som satt på Robben Island sammen med Nelson Mandela. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HISTORISK Her, på dette lille rommet på gården Liliesleaf, planla Nelson Mandela og andre ANC-aktivister opprøret mot apartheidregimet. Harold Wolpe orienterer statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende om stedet. Til høyre for Solberg ANC-veteran Andrew Mlangeni som satt på Robben Island sammen med Nelson Mandela. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I samtale med Mlangeni og Goldberg fikk hun høre at Mandela opererte på gården forkledd som tjenestegutt.

Men ANC-aktivistene følte at de var under overvåking, og var i ferd med å flytte skjulested da politiet raidet stedet. 12 aktivister ble arrestert og senere fengslet til livstidsstraffer under den såkalte Rivonia-rettssaken.

Mandela var allerede fengslet av andre årsaker. Mens Mlangeni og Mandela ble ført til Robben Island, ble hvite Goldberg plassert i fengel i Pretoria.

- Apartheid gjaldt også i fengselsvesenet, bemerker Goldberg tørt.
Liliesleaf ligger i Rivonia, en forstad til Johanneburg., og har altså en sentral og historisk plass i kampen mot apartheid.

Her møttes frihetskjemperne, inkludert Nelson Mandela, Walter Sisulu, Govan Mbeki (far til president Thabo Mbeki), Andrew Mlangeni, Denis Goldberg, i all hemmelighet på 1960-tallet og la slagplaner for ANCs vei mot frihet og demokrati.

Nelson Mandela ble arrestert og sendt til Robben Island etter han hadde bodd i skjul på Lillesleaf i 1962.

Liliesleaf ble raidet av sikkerhetspolitiet 11. juli 1963. Ti av ANC-aktivistene ble siktet for sabotasje mot apartheidregimet. Andrew Mlangeni og Denis Goldberg var blant de ti.

Hovedtiltalt Nelson Mandela var allerede fengslet for mindre forseelser, men endte som hovedtiltalt siden politiet fant hans håndskrift på en rekke dokumenter de fant på eiendommen - og dermed kunne knytte ham til planleggingen av sabotasje mot apartheidregimet.

Under rettsaken maktet Mandela og hans medfanger å snu anklagene til å handle om apartheids forbrytelser. Mandelas forsvarstale ble et historisk vendepunkt og bidro til internasjonal oppmerksomhet om ANCs frihetskamp.

Mandelas forsvarstale Det er i 2014 femti år siden Mandelas sa følgende i sin forsvarstale:

MØTTE ANC-VETERANER: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende møtte to gjenlevende ANC-veteraner som ble arrestert på gården Liliesleaf og satt fengslet i 24 og 26 år, til venstre for Solberg Denis Goldberg, til høyre  Andrew Mlangeni. Nina Hansen / Dagbladet
MØTTE ANC-VETERANER: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende møtte to gjenlevende ANC-veteraner som ble arrestert på gården Liliesleaf og satt fengslet i 24 og 26 år, til venstre for Solberg Denis Goldberg, til høyre Andrew Mlangeni. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«During my lifetime I have dedicated my life to this struggle of the African people. I have fought against white domination, and I have fought against black domination. I have cherished the ideal of a democratic and free society in which all persons will live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal for which I hope to live for and to see realised. But, my Lord, if it needs be, it is an ideal for which I am prepared to die.»

Fra dette rommet ledet Nelson Mandela opprøret mot apartheid