Fra dette rommet slipper britene bomber 6000 km unna

Britene viser fram det topphemmelige kontrollrommet for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sittende bak en vegg av skjermer sitter de to pilotene som ikke lengre befinner seg flere tusen fot opp i lufta over fiendtlig område. De befinner seg i en container på innsiden av en militærbase på landsbygda i Lincolnshire.

De er piloter for ubemannede droner som befinner seg nesten 6000 kilometer unna.  

Drar hjem til middag De godt trente pilotene slipper å deployere for flere måneder av gangen, og drar hjem til familien når de er ferdig å bombe mål i Afghanistan.

For første gang får offentligheten et innblikk i britenes hittil topphemmelige bunker. Inne på militærbasen ligger bunkeren sikret bak piggtrådgjerder og en eget sikkerhetssystem i et hjørne av en bombesikker hangar.

I tillegg til at vi får et innblikk i bunkeren har det britiske luftforsvaret gått ut med bilder fra Afghanistan - maken de pilotene får se direkte på en av sine mange skjermer.

Fem-seks timer foran skjermene Så langt har britene fem droner av typen MQ-9 Reaper, som tar av fra en flybase i Kandahar i Sør-Afghanistan. Ifølge The Telegraph er Reaper-dronene - utstyrt med opptil 14 Hellfire-raketter - en del av en sterkt økende flåte med ubemannede droner.

En av pilotene sier til ITN at arbeidsdagen består i det samme som han gjorde da han fløy helikopter.

- Vi starter arbeidsdagen med det som i vanlig innen luftfart, en briefing om været og oppdraget. Så tilbringer jeg mellom fem og seks timer daglig til å operere fartøyet. Vi støtter våre egne og allierte styrker på bakken og er deres ører og øyne, sier piloten.

- Den eneste forskjellen er at cockpiten befinner seg fysisk her, mens fartøyet befinner seg i Afghanistan, sier han.

- Viktig kapasitet Pressen fikk sitt første innblikk i den godt sikrede hangaren under et besøk av den britiske forsvarsministeren Philip Hammond.

- De utgjør en betydelig kapasitet for å støtte våre styrker på bakken. De vil være viktig også i framtidig krigføring, sier Hammond.