Fra dyp skam til nært tronen

Den norske kronprinsens kjæreste er enslig mor, men ble nordmennene sjokkert over det? Ikke det grann, skriver den engelske avisa The Guardian. Nei, det ryster ikke oss, men det overrasker utlendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongefamilien var selvsagt det neste. Nå hadde en statsråd markert seg som alenemor. Bare aksept i absolutt nærhet av de kongelige sto igjen.

  • The Guardian noterer seg at tidligere olje og energiminister Marit Arnstad slapp uskadd fra sitt absolutt enslige moderskap i regjeringsposisjon. Avisen mener at støtten til Kronprinsen og Mette Marit sier mer om kvinners stilling i Norge enn om moderniseringen av monarkiet. Jeg tror journalisten i The Guardian har rett. Hun drar opp det store lerretet av likestilling, permisjonsordninger, kontantstøtte og barnehager her i landet. Riktig nok, men hovedpoenget er aksept. Aksept av en kvinnes levde liv og hennes valg.
  • Bildet av Kronprinsens kjæreste med barnevogn er sluttpunktet i en av vår tids kulturrevolusjoner. Det er bare en drøy mannsalder siden man "måtte" gifte seg og det å bli gravid utenfor ekteskap var selve skrekken. I forrige århundres litteratur var den ugifte mor som regel en tragisk skikkelse. Et kvinneliv i dyp skam, sosial nød og økonomisk ruin.I "Karens jul" skriver Amalie Skram om om den fattige ugifte mor som fryser ihjel med sitt barn i et pakkhus julaften. Lenger fra kongelige salonger kunne man ikke komme.
  • Dagens meningsmåling i Dagbladet viser at Kronprinsen har stor handlefrihet i forhold til opinionen, ihvertfall på romansens nåværende stadium. Et stort flertall mener hans kjærlighetsliv er en privatsak og bare halvparten av de spurte vil stille strengere krav til fremtidig kongelige. Den andre halvparten vil stille samme krav som til andre. De yngste er naturlig nok de mest liberale, men også de mest likegyldige overfor den monarkiske ide. Hele 35 pst. av dem svarer "vet ikke" på spørsmålet om monarki eller republikk.
  • Av og til kan det være nyttig å få et perspektiv fra utenfor landets grenser. Et kongelig manøvreringsrom som det dagens meningsmåling skulle tyde på, er oppsiktsvekkende. Her i landet har synet på den enslige mor gjennomgått en kulturrevolusjon, fra dyp skam til nært tronen. Det kan også virke som om kongeliges rett til eget liv nærmer seg revolusjonære tilstander.

eva.bratholm@dagbladet.no