Fra fangehull til forsider

Kidnappingsofrene Natascha Kampusch og Shawn Hornbeck blir kritisert for å ikke ha kommet seg løs før. Lett for deg å si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVIS NATASCHA skal ta på seg en offentlig rolle, må hun først svare på de vanskelige spørsmålene alle lurer på. Hvordan var forholdet mellom henne og Priklopil? Hva skjedde i kjelleren? uttalte en østerriksk journalist til Dagbladet nylig.

Denne uka ble en uautorisert biografi om det østerrikske kidnappingsofferet Natascha Kampusch sluppet i Norge.

Mens Nataschas kjendisstatus øker, heves også røstene som krever mer av henne. Mer intim informasjon. Mer detaljer. Hvorfor stakk hun ikke av før? Hvordan var egentlig forholdet mellom henne og kidnapperen? Var hun kanskje forelsket i ham? Men med hvilken rett krever offentligheten egentlig å høre detaljene om det som kan ha vært et langvarig seksuelt misbruk av et kidnappet barn? Og kan man forvente at en 18-åring, som stort sett har vært innelåst på en celle siden hun var 10 år, skal kunne komme med en logisk og reflektert forklaring på hvorfor hun ikke klarte å rømme fra overgriperen tidligere?

NÅR NOEN DOMINERER media i lang tid er det lett å glemme hvorfor vedkommende først havnet i søkelyset. Fenomenet er velkjent. Kristin Kirkemos «eventyrbryllup», inspirert av Kvitebjørn Kong Valemon, ble i sin tid behørig dekket av Se og Hør. De tre menneskene hun hadde medvirket til å drepe, var det få som tenkte på. Kristin ble bare nok en kjendis som villig fikk fortelle om kjærlighet og babyplaner. Men Natascha Kampusch er ikke nok en forkastet realitydeltaker, som vi som publikum kan kreve at «gir av seg selv». Hun er ei ung jente som ble frastjålet barndommen sin med makt.

NATASCHAS HISTORIE er dessverre ikke unik. Mest kjent er kanskje historien om milliardærdatteren Patricia Hearst, som i 1974 ranet en bank sammen med kidnapperne sine. For tiden er amerikansk presse besatt av historien om Shawn Hornbeck som ble kidnappet som 11-åring, og funnet i god behold 12. januar i år. Nå spør talkshowene hvorfor Shawn ikke valgte å rømme fra kidnapperen Michael Devlin. I løpet av de fire åra han var borte, hadde han fått egen mobiltelefon, syklet fritt rundt i gatene og til og med blitt stoppet av politiet. Navnet Shawn Hornbeck oppga til politimannen? Shawn Devlin. Dette er bevis for at 15-åringen foretrakk et liv hos kidnapperen framfor foreldrene, hevder kritikerne. Der slapp han jo skolen!

STOCKHOLMSYNDROMET ble første gang omtalt etter et bankran i Stockholm i 1973 der gislene etter få dager begynte å identifisere seg med kidnapperne. Likevel er det fortsatt mange om ikke helt tror det er mulig. De vil ikke tro det er mulig. Det er lett å tenke at du selv ville vært smartere enn kidnapperen og klart å rømme kjapt. Men avhengighetsforholdet som oppstår når du blir fjernet fra de du er glad i, truet, sperret inne og er avhengig av kidnapperens godvilje for mat, vann og sosial kontakt, er vanskelig å sette seg inn i for utenforstående. «Jeg er lei meg for at noen tror jeg har det så fantastisk at de vil bytte plass med meg.» sier Natascha selv. «Prøv å tilbringe én time, ei uke i total isolasjon. Jeg vil gjerne at de som sier det, kunne være meg én dag.»