Fra fattigkår til dynasti

Chávez-familiens vei til makten i Venezuela skjemmes av spekulasjoner om korrupsjon og nepotisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden nasjonalforsamlingen i Caracas i januar vedtok å tildele Hugo Chávez retten til å styre Venezuela ved dekreter de neste 18 månedene, har ord som diktator og nepotisme ofte blitt nevnt i samme åndedrag som navnet på den venstreorienterte presidenten.

I løpet av de åtte årene som har gått siden Hugo Chávez kom til presidentmakten er det ikke bare Hugo selv som har fått mer makt. Det samme har også presidentens familie, skriver avisen The International Herald Tribune.

Inntatt viktige posisjoner

I Hugo Chávez hjemby, Sabaneta, hilses besøkende velkommen av store plakater med bilde av presidenten og påskriften: «Revolusjonens vugge».

Andre steder i byen henger bilder av Hugos lillebror Aníbal, som er borgermester i Sabaneta, og faren Hugo de los Reyes Chávez, som er delstatsguvernør i Barinas.

Presidentens barndomshjem, der han vokste opp med sine to lærerforeldre, er jevnet med jorden for å gjøre plass til en burgerrestaurant i byen som har opplevd en eventyrlig økonomisk vekst de siste årene.

Og mens faren og hans fem sønner har inntatt viktige stillinger innen politikk, finansnæring og utenrikstjenesten inntar moren Elena førstesidene på avisene med sin lille puddel, designerklær og gullsmykker.

- Den kongelige familien

Fra fattigkår til dynasti

- Vi kaller dem den kongelige familien av Barinas, sier 46 år gamle Antonio Bastidas, en opposisjonspolitiker som spilte baseball sammen med Hugo og brødrene hans i oppveksten.

- De startet med tomme never og nå kaller de seg revolusjonære, selv om de er revolusjonære som har alle maktredskapene til rådighet, sier Bastidas til The International Herald Tribune.

Chávez-familiens ranch utenfor Sabaneta, kalt «La Chavera», har vært et yndet tema for opposisjonen i Venezuela.

De hevder Chávez-familiens eiendommer der og ellers i delstaten Barinas har vokst fra et lite område til mer enn 28 kvadratkilometer i løpet av Hugos åtte år lange presidentperiode, kommer det frem i biografien «Hugo Chávez Without His Uniform», skrevet av Alberto Barrera Tyszka og Christina Marcano.

Sistnevnte medforfatter mener Chávez kan sammenlignes med romafiguren Don Quijote De La Mancha.

- Chávez elsker historien og ser helt klart på seg selv som en moderne Don Quijote, fordi han liker å se seg selv i en heroisk sammenheng, sa biografiforfatter Christina Marcano.

Hugo Chávez har siden han kom til makten vært svært opptatt av landets fattige og har iverksatt en rekke sosiale programmer for å gi gratis utdanning og helseomsorg til alle.

En FN-rapport fra i fjor tyder på at resultatene av Chávez\' ambisjoner var magre.

UTVIDER MAKTEN: Venezuelas president Hugo Chávez sender slengkyss til sine tilhengere under et valgkampmøte i Guarico, en knapp uke før han ble gjenvalgt som president. Foto: Reuters/Scanpix
UTVIDER MAKTEN: Venezuelas president Hugo Chávez sender slengkyss til sine tilhengere under et valgkampmøte i Guarico, en knapp uke før han ble gjenvalgt som president. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Korrupsjonsanklager

En annen av Chávez\' kampsaker har vært å bekjempe korrupsjon.

Ifølge Antonio Bastidas og andre opposisjonspolitikere er det nok av korrupsjon å ta av i Hugo Chávez\' hjemby Sabaneta, der broren Aníbal styrer og i delstaten Barinas der faren styrer.

I «Revolusjonens vugge» - Sabaneta - har det kommet mange anklager om korrupsjon og vanstyre. Ikke minst i forbindelse med samarbeidsprosjektet mellom Venezuela og Cuba om sukkerraffineriet Ezequiel Zamora som er bygget i Sebaneta.

I fjor oppdaget etterforskere at 1,5 millioner dollar, som skulle gå til å betale for sukkerraffineriet var forsvunnet. Verken Hugos far eller hans fem brødre ble trukket inn i skandalen, men det kom frem at pengeunderslaget hadde begynt kort tid etter at Aníbal ble borgermester og sju år inn i farens periode som delstatsguvernør.

Faren har helt siden han mot alle odds ble valgt i 1998, kjempet mot korrupsjonsanklager.

- Måtte Gud forby meg fra å si det jeg skal si nå, men i saker som dette, sverger jeg på at hvis jeg kunne beordre noen til å bli henrettet, så ville jeg gjort det, sa Chávez da skandalen kom frem.

VERNER OM PRIVATLIVET: Chávez viser sjelden frem familien, men her kysser han barnebarnet Manuelito etter å ha avgitt sin stemme i Caracas 4.desember i fjor.
VISTE FREM DATTEREN FOR CASTRO: På dette bildet fra Cubavision introduseres Chávez\' datter Rosines for Cubas president Fidel Castro.
BØTLA AVIS: Teodoro Petkoff og tegneserieskaperen Laureano Marquez under en pressekonferanse i Caracas onsdag denne uken. De ble bøtlagt for å ha krenket Chávez\' rykte og privatliv ved å skrive en imaginær samtale om politikk mellom Chávez og datteren Rosines.
AVBILDET I HJEMBYEN: En kvinne sykler forbi murgrafitti med bilde av president Hugo Chávez i Sabaneta.
POPULÆR: En tilhenger av president Chávez roper slagord under et valgkampmøte i Chávez\' hjemby Sabaneta.