Slobodan Praljak døde etter å ha drukket gift i rettssalen

Fra filosofi og teater til krigsforbrytelser. Dette var Slobodan Praljak

Det er lite i Praljaks bakgrunn som tilsier at han skulle bli dømt for krigsforbrytelser.

DRAMATISK: Ifølge kroatisk TV døde Slobodan Praljak etter å ha drukket gift under ankesaken hvor han ble dømt for krigsforbrytelser. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den dømte krigsforbryteren Slobodan Praljak (72) døde i dag, etter å ha drukket gift i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Med tre ulike utdannelser, og jobber som direktør i teater og tv, samt lærer i psykologi og filosofi, er det er lite i ekspolitiker Praljaks bakgrunn som tilsier at han skulle bli dømt for krigsforbrytelser i 2013, for så å ta livet sitt med gift da domstolen avviste anken hans i dag.

Men i 1991 meldte han seg inn i militæret i Kroatia. Det ble starten på det hele. Han fikk etter hvert sentrale roller, noe som endte med tiltale om å ha utført krigsforbrytelser under krigen i Bosina-Hercegovina på 90-tallet.

Han var en av seks bosnisk-kroatiske politiske og militære ledere som sto bak drap, voldtekter, forfølgelse, fordrivelse og terrorisering av bosniske muslimer, ifølge dagens dom.

Dømt til 20 års fengsel

Med støtte fra naboene i Kroatia gikk de tiltalte lederne i 1992 mot myndighetene i Sarajevo. Dette i et forsøk på å etablere en etnisk homogen kroatisk region i Bosnia-Hercegovina, akkurat som bosniske serbere gjorde i andre områder, med hjelp fra Serbia.

Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina.

Da FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) onsdag avviste anken, reiste han seg og drakk fra en liten brun flaske og ropte «jeg er ikke kriminell».

Retten ble hevet da forsvareren hans ropte «klienten min har tatt gift».

Tre utdannelser

Den 72 år gamle krigsforbryteren har en variert bakgrunn, med hele tre ulike universitetsutdannelser. Han studerte elektroingeniør i Kroatias hovedstad Zagreb, hvor han ble ferdig utdannet i 1970. Han studerte også filosofi og sosiologi. I 1972 ble han uteksaminert fra et filmakademi og begynte å jobbe med teater og tv - samtidig som han underviste i psykologi og filosofi i Zagreb.

Praljak var direktør ved ulike teater, blant annet i Mostar i Bosnia-Hercegovinia, hvor han til slutt ble anklaget for å ha hatt ansvar for ødeleggelsene av gamlebrua i byen - en av de mest slående osmanske monumentene på Balkan, og en juvel av bosnisk- muslimsk arv.

Det var i 1991 at han meldte seg inn i militæret i Kroatia.

Han jobbet seg etter hvert opp til å få tittelen generalmajor. Han fikk så en rekke ulike roller innad i militæret, blant annet ble han representant for det kroatiske forsvaret overfor myndighetene og militæret i Bosnia-Hercegovina.

Deltok i forbrytelser

Den krigsdømte sto i Haag tiltalt for å ha brukt sin rolle som offiser i militæret til å kommandere direkte eller indirekte til Bosnia-Hercegovina militære styrker, som under krigen begikk en rekke krigsforbrytelser mot blant andre bosniske muslimer.

I rollen som representant for forsvaret hadde han tett kontakt med planene deres, samt handlingene som ble utført av sivilt politi.

For bare en uke siden ble general Ratko Mladic, også kalt «slakteren i Srebrenica», kjent skyldig i folkemord. Han ble dømt til livstid i fengsel.

Den blodige krigen

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen har som ansvar å etterforske og dømme i saker vedrørende krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia. Domstolen er underlagt FN og har sete i Haag i Nederland.

Krigen i Bosina var en kamp mellom ulike grupperinger, i hovedsak av serbere, bosninske muslimer og kroater, om kontroll over republikken Bosina-Hercegovina. Den var den blodigste og mest kompliserte av krigene ved oppløsningen av det tidligere Jugoslavia.

Det blir anslått at totalt 102 000 mennesker døde under krigen, av disse var 55 261 sivile. Over 40 000 ble voldtatt og 1,8 millioner flyktet fra hjemmene sine.

Kilder: Wikipedia/AP

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer