MÅL: Mohammed Emwazi vokste opp i en velstående familie i Vest-London, men endte opp som selve symbolet på IS' brutalitet som terrorgruppas bøddel «Jihad John». Foto: NTB scanpix
MÅL: Mohammed Emwazi vokste opp i en velstående familie i Vest-London, men endte opp som selve symbolet på IS' brutalitet som terrorgruppas bøddel «Jihad John». Foto: NTB scanpixVis mer

Fra «flørtete og sjarmerende» til brutal terrorist

Han var mest kjent som den britiske bøddelen i finlandshette som halshogde vestlige gisler for Den islamske staten i propagandavideoer. Nå skal han selv være drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mohammed Emwazi ble født i Kuwait i 1988 og flyttet til Storbritannia i 1994. Han vokste opp i Vest-London med relativt velstående foreldre, og utdannet seg til datatekniker ved Universitetet i Westminster.

Etter utdannelsen dukket han opp på radaren til britisk politi da han i 2009 planla å reise på det han selv hevdet var en safari i Tanzania med en kompis.

Det samme året ble han avhørt av britisk etteretning, etterpå sa han var frustrert over avhører det han blant annet ble spurt om terrorangrepene mot London og New York.

- Uskyldige blir drept. Det som skjedde var feil. Hvis jeg hadde hatt muligheten til å redde dem, ville jeg gjort det, sier han i opptaket.

Brutale henrettelser

Den høflige, flørtete og sjarmerende unge mannen ble få år seinere blant de mest fryktede og forhatte mennene i Vesten da han i august i fjor dukket opp i en propagandavideo for Den islamske staten (IS).

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn