Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holmenkollen

Fra folkefest til totalt kaos: - Det er for tidlig å dele ut skyld

Kaos herjet i Holmenkollen i går kveld. I dag er det duket for en ny dag.

KAOS: Folkefesten ble til kaos da alle skulle forlate Holmenkollen samtidig. En person falt ned på sporet ved Besserud stasjon, og pådro seg kun sårskader​. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAOS: Folkefesten ble til kaos da alle skulle forlate Holmenkollen samtidig. En person falt ned på sporet ved Besserud stasjon, og pådro seg kun sårskader​. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stemningen så ut til å være god i Holmenkollen lørdag formiddag, hvor mange deltok i den årlige folkefesten. Folk med norske flagg i kinnene og grillen klar, koste seg under femmila.

Arrangøren ventet 100.000 mennesker hele helgen, men det kom 100.000 på lørdag alene. Da publikum i titusenvis forlot området etter femmila, forandret festen seg til totalt kaos - med alvorlige følger for noen.

Mistet kontrollen
Både politiet, innleide vektere og frivillige mistet kontrollen i kaoset som fulgte. Folk rev ned gjerder og begynte å gå ned til sentrum ved å hoppe ned i T-banesporet. Folk skal ha besvimt i mengden og det var tendenser til panikk.

En kvinne ble alvorlig skadd da hun falt ned i T-banesporet på Voksenlia stasjon litt før klokka 19.30. Da seks personer prøvde å hjelpe henne, fikk alle strømskader, og måtte sendes til legevakten.

Søndag formiddag bekrefter politiet til NTB at kvinnen, som er i slutten av tenårene, ikke har pådratt seg livstruende skader. Hennes tilstand er stabil.

En annen person falt ned på sporet ved Besserud stasjon, men pådro seg bare sårskader​. Røde Kors Hjelpekorps har over 20 frivillige i området, og behandlet lørdag over 100 personer som hadde skadet seg i og rundt Holmenkollen og Frognerseteren. De aller fleste knyttet til bruk av alkohol.

Ekstraordinært
Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt forteller til Dagbladet søndag morgen at han ikke tror noen ble arrestert i går kveld.

- Vi prioriterte å få folk unna og få nødetatene fram, sier Grøttum.

Om kaoset kan ha konsekvenser for neste års folkefest, er for tidlig å si.

- Dette blir evaluert av politiet og arrangør. Det har vært skifest i Holmenkollen til alle tider, og vi har opplevd masse folk og fyll i Kollen før. Men det som skjedde i år var ekstraordinært, med uanstendig oppførsel og trengsel, sier Grøttum.

- Har arrangørene skylda for kaoset?

- Det er for tidlig å dele ut skyld, om det skal deles ut, sier Grøttum.

- Folk tok seg til rette
Grøttum mener trengsel, alkohol og at folk ikke følger anvisninger er det som førte til ulykkene på T-banen.

- Det skjer hendelser, og da stopper banene og kaoset blir verre. Det viktigste i en sånn situasjon er å få folk ut og bort.

Når det kommer til hvordan folk skal oppføre seg på slike arrangementer, har Grøttum en klar oppfordring:

- Det er rett og slett å oppføre seg som folk og følge anvisninger som blir gitt. Folk tok seg mer til rette en det de burde.

FARLIG: En mann står bakpå den fullastede t-banen i Holmenkollen. Han blir pågrepet av politiet på Ris stasjon. Video: 2400@db.no Vis mer

Et videoklipp av en person som sto bakpå en fullastet T-bane i Holmenkollen vakte oppsyn i går kveld. Han ble pågrepet av politiet på Ris stasjon.

- Det er ikke uvanlig at noen hopper på T-banen. Det er farlig for vedkommende og skal ikke skje. Men det har skjedd før, forteller Grøttum.

Søndag blir roligere
I dag forventer politiet en mye roligere dag.

- Vi har troa på at det blir mindre folk og færre overnattinger i marka. Været er heller ikke tipp topp. Politi, sporveien og arrangør er uansett forberedt, sier han.

Røde Kors Hjelpekorps tror søndagen i Holmenkollen vil gå langt roligere for seg enn den kaotiske lørdagen. Sporveien ber folk holde seg unna T-banesporet.

- Det var langt færre telt i marka enn forrige natt. Vi fortsetter i dag, og basert på våre erfaringer forventer vi vesentlig mindre å gjøre enn lørdag. Samtidig er vi forberedt og trent på dette, og har dimensjonert innsatsen med utstyr og mannskaper i samarbeid med arrangementet i Holmenkollen, sier hovedvaktleder Anders Oustorp i Røde Kors Hjelpekorps til NTB søndag morgen. ​​

Ferdsel i sporet er forbudt
Sporveien har satt opp ekstratog i forbindelse med skifesten i Holmenkollen også søndag, og advarer folk mot å bevege seg i sporet slik mange gjorde lørdag.

- Ny dag! Vi må minne om at all ferdsel i sporet er forbudt. Det er forbundet med stor fare å bevege seg i T-banesporet, minner Sporveien om på Twitter.

Politiet har styrket bemanningen i området i og rundt Holmenkollen søndag, og er forberedt på at det kan bli utfordrende når alle skal hjem på likt.

- Vi har styrket beredskapen og har et eget regime oppe i Holmenkollen. Vi tar med oss erfaringene fra lørdag, men regner med færre mennesker og en mer familieorientert søndag, og har derfor stor tro på at avviklingen vil skje på en ryddig måte, sier Grøttum til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling