Fra fotballtalent til smertevrak

For to år siden var den gang 16 år gamle Bente Hay talentfull keeper på Sortlands jentelag i Norway Cup. Nå, to år seinere, ligger den samme jenta og vrir seg i smerter på et rom på Nordland sentralsykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren 1998 brakte Dagbladet en reportasje om den talentfulle keeperen på Sortlands jentelag under Norway Cup. Fire måneder seinere fikk Bente Hay et uskyldig sprøytestikk på feil sted, og falt i smerter. 405 sting har ikke hjulpet. En innoperert smerteboks i ryggen hjalp litt, inntil Bente ble immun mot signalene. Ingen behandling har vist seg effektiv. - Fotballen betydde alt. Jeg trente 40 timer i uka, ti på fotballgymnaset og resten på tre ulike lag. 15 år gammel debuterte jeg på A-laget. Trenerne sa jeg kunne nå langt. - Nå kan jeg ingenting, sier hun mellom smerteanfallene.

Hyppige anfall

I går - mot sykehusets vilje - tvang Bente Hay seg til å møte Dagbladet og Nordlands Framtid. Vi sto utenfor den lukkede posten i åttende etasje og hørte ropene hennes. Kort etter ble vi geleidet inn av en motvillig sjeflege Raymond Teigen. Vi fikk en halvtime. Bente fikk smerteanfall sju ganger. Innimellom forklarte hun om smertene som har lagt livet i ruiner. Under det siste anfallet kollapset 18-åringen på golvet og krøket seg i smerter. Vi måtte avbryte intervjuet og hente hjelp.

Smertekramper

Anfallene til Bente artet seg på denne måten: En plutselig smerte ser ut til å skjære seg gjennom armen og kroppen. Ansiktet blir enda hvitere enn før, øyeeplene ruller opp i hodet og øyelokkene lukker seg. Hun roper «Jeg blir gal!», eller «Jeg klarer ikke mer», eller skriker uforståelig. Smertekrampene varer i ett til to minutter. - Anfallene er verst. For tida besvimer jeg flere ganger om dagen, og jeg har smerter 24 timer i døgnet. Jeg sover maks to timer per natt, sier Bente Hay fra Sortland. Ifølge fotograf Tom Melby, som har fulgt Sortland-jenta lenge, virket hun i går verre enn før. Men Bente hadde mye på hjertet, og kastet ikke bort tida. Mellom anfallene, og på tross av kraftig medisinering, svarte hun klart og greit. Hun forklarte blant annet om sitt forsøk på selvmord sist lørdag ved Rikshospitalet: - Jeg ville ikke dø. Jeg ville bare slippe unna smertene. Men jeg fikk ingen medisin. Jeg utførte selvmordsforsøket da jeg hørte noen var på vei. Jeg ble reddet, men fikk ingen medisin. De lot meg bare ligge der alene. De varslet ikke engang mamma, sier Bente.

- Ikke abstinens

Rikshospitalet og NSS tror at kraftig medikamentbruk gjør at hun får abstinens. - Det er ikke abstinenser som lager smertene, argumenterer Bente. - Jeg trenger ikke folk som med kjennermine observerer meg - og hevder jeg har abstinens. Jeg trenger medisiner og hjelp, sier Bente. Hun legger til: - NSS feilbehandlet meg i fjor, og de feilbehandler meg nå. De vil trappe ned medisinbruk og trappe opp psykiatrisk behandling. Jeg mener det er feil. Mellom to anfall spør vi Bente, som sitter halv framoverlent og med venstrearmen i kunstig vinkel: - Hvordan kan du bli bedre? - Jeg må til Tyskland. Legene som behandlet meg ved en privat smerteklinikk i Oslo, og fulgte meg i én måned, tror løsningen er tyske klinikker. - Det koster sikkert penger? - Det er sikkert derfor legene her ikke vil.