Fra glede til sinne i løpet av to minutter

Demonstrantene trodde Mubarak skulle gå av umiddelbart.

ETTER TALEN: Demonstrantene på Tahrirplassen trodde Mubarak skulle gå av, da de skjønte at det ikke ville skje brøt det ut sinne blant det som er flere hundre tusen demonstranter på frigjøringsplassen ikveld. Foto: Pedro Ugarte/AFP/Scanpix
ETTER TALEN: Demonstrantene på Tahrirplassen trodde Mubarak skulle gå av, da de skjønte at det ikke ville skje brøt det ut sinne blant det som er flere hundre tusen demonstranter på frigjøringsplassen ikveld. Foto: Pedro Ugarte/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I Hosni Mubaraks tale på statlig egyptisk tv, meddelte presidenten at han ikke går av umiddelbart, men at han overfører alle fullmakter til visepresident Omar Suleiman.

Suleiman er mannen Mubarak innsatte som visepresident i forrige uke.

Talen var ikke det demonstrantene trodde og håpet de skulle få høre. Folket tar av seg skoa og løfter dem over hodet på Tahrir-plassen:

"Kom deg ut, Kom deg ut!" høres over Tahrir-plassen nå.

«Fra hjertet» «Jeg taler til hele det egyptiske folket. De på Tahrir-plassen og over hele landet. Jeg taler til alle med en tale fra hjertet. En tale fra en far til en sønn. Jeg forteller dere at jeg er stolte av dere, en stolt generasjon av egyptere som ønsker en bedring av framtida»

«Jeg forteller dere framfor alt, at alle de som døde under demonstrasjonene - deres blod er ikke spilt forgjeves»

Slik åpnet den 82 år gamle presidenten talen til det egyptiske folk. Han brukte mye tid i talen på å minne folket om hvor mye han har ofret for landet de siste 60 åra, og minnet folket på de militære seirene over Israel i 1973.

«Alle vet hvem Hosni Mubarak er. Det sårer meg hva jeg hører fra mine landsmenn. Jeg vet at Egypt går gjennom avgjørende øyeblikk i vår historie. At vi må legge stridigheter bak oss og sette nasjonen foran alt», fortsatte han.

Mubarak lover demokratiske reformer av grunnloven og ender unntakstilstanden i landet. Dette kan gjøre presidentvalget i september mer demokratisk. Blant annet vil Det Muslimske Brorskap sannsynligvis kunne stille til valg.

«Vår prioritet nå er rettferdige og frie valg», sa han.

Rasende demonstranter
Det som kan være så mange som en million mennesker på Tahrir-plassen er rasende etter talen. Demonstrantene har tidligere vært klare på at de ikke gir seg før Mubarak går av.

- Alt den stae, gamle mannen har oppnådd i kveld, er dobbelt så mange demonstranter i gatene i morgen, skriver al-Jazeeras Dan Nolan på Twitter.

Det store spørsmålet nå er hva demonstrantene vil foreta seg. Vil det bli et angrep på institusjoner og presidentpalasset, tas opprøret opp til et helt nytt nivå, eller fortsetter demonstrasjonene som "vanlig" i morgen. 

Som Mubarak sa i talen; Egypt har ikke råd til massedemonstrasjoner og generalstreier veldig mye lenger.

Kort tid etter Mubaraks tale, holdt visepresident Omar Suleiman en tale til det egyptiske folk, der han ba egyptere om hjelp til å skape en bedre framtid.

« Jeg er tatt i ed, og har lovet gud og dere og sørge for sikkerheten til Egypt», sa Suleiman

Flere reagerer nå på Mubaraks. Republikaner og formann i utenrikskomiteen i representantenes hus, Gary Ackerman, kalte Mubarak tale sadistisk og ertende.
 
- Han har tent den siste fyrstikken, sa Ackerman i et intervju på MSNBC.

- Nå tror jeg demonstrasjonene vil bli eksplosive de neste 24 timene, sa han

FØR TALEN: Før Mubaraks tale, var det stor stemning på Tahrir-plassen. Demonstrantene trodde Mubarak kom til å meddele at hun skulleskulle gå av. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix
FØR TALEN: Før Mubaraks tale, var det stor stemning på Tahrir-plassen. Demonstrantene trodde Mubarak kom til å meddele at hun skulleskulle gå av. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix Vis mer