IT-EKSPERT: Marcus Hutchis anser seg ikke som en helt, og sier at at å bekjempe datavirus er den rette tingen å gjøre.  Foto: AP / NTB Scanpix
IT-EKSPERT: Marcus Hutchis anser seg ikke som en helt, og sier at at å bekjempe datavirus er den rette tingen å gjøre. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Data-angrep i Europa

Fra gutterommet stoppet Marcus (22) dataviruset som rammet over 150 land

- Jeg er ingen helt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble over 200 000 brukere i over 150 land rammet av dataviruset kalt «Wannacry».

Lørdag ble viruset stoppet. Takket være den unge IT-eksperten Marcus Hutchins.

- Ingen helt

I et intervju med nyhetsbyrået AP, forteller den 22 år gamle briten at han bare gjorde jobben sin.

Briten har tidligere bare gått under kallenavnet «MalwareTech», men i et ferskt intervju står han fram med fullt navn.

- Jeg er definitivt ingen helt. Jeg bare stoppet viruset, sier Marcus Hutchins til AP og fortsetter:

- Det var den rette tingen å gjøre.

I et intervju med BBC lørdag, advarte han mot at det kunne komme flere dataangrep. Foreløpig har ikke kommet meldinger om dette.

VIRUSANGREP: Europol har registrert over 200 000 ofre i minst 150 land. Blant de mange ofrene er store selskaper, offentlige etater og konserner. Slik fungerer løsepengeviruset «Wannacry». Video: CNN Vis mer

Begrenset angrepet

22-åringen jobber for det Los Angeles-baserte selskapet Kryptos Logic.

Hutchins fant tilfeldigvis en såkalt «kill switch» ved å registrere et billig domenenavn som viste seg å være domenet som ble brukt til å komme seg gjennom brannmurene på datamaskiner verden over.

Sammen med en amerikansk datasikkerhetsingeniør, også han i 20-årene, greide de å begrense angrepet.

«Wannacry» er et løsepengevirus, eller «ransomware» som det også kalles. Viruset tar datamaskiner som gissel, krypterer filene og krever løsepenger for å dekryptere filene og gi deg tilgang til maskinen igjen.

PÅ KONTORET: 22 år gamle Marcus sier det har vært tre dager med svært lite søvn, etter at viruset «Wannacry» rammet over 150 land fredag. Kontor har han hjemme på gutterommet i England. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅ KONTORET: 22 år gamle Marcus sier det har vært tre dager med svært lite søvn, etter at viruset «Wannacry» rammet over 150 land fredag. Kontor har han hjemme på gutterommet i England. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Satt på gutterommet

- Marcus, som har et program han styrer i Kryptos Logic, reddet ikke bare USA, men forhindret også ytterligere skade resten av verden, sier Salim Neino, sjef for Kryptos Logic, og fortsetter:

- På få minutter, kunne vi aktivere en «kill switch». Det var et spennende øyeblikk. Dette er noe som Marcus aktiverte selv.

Men da dette skjedde, var ikke det Los Angeles-baserte selskapet og Marcus på samme kontinent en gang.

For briten har nemlig ikke hvilket som helst kontor.

Kontoret hans er nemlig gutterommet hjemme hos familien på sørkysten av England.

Ikke lenger anonym

Kryptos Logic er en av mange selskaper i verden som leverer IT-tjenester til bedrifter, offentlig forvaltning og privatpersoner.

Den 22 år gamle briten er en del av et globalt nettverk som konstant jobber med å bekjempe datavirus. Mange av dem deler informasjon på Twitter, som han selv gjorde i helga i forbindelse med dataangrepet.

AP skriver at det er vanlig at IT-eksperter som Marcus Hutchins går under hemmelige navn på Twitter for å beskytte seg selv mot eventuelle dataangrep.

Briten sier at han har innsett at hans mye omtalte Twitter-konto uansett vil ende med at han ikke forblir anonym.

- Jeg tror ikke at jeg kommer tilbake som MalwareTech, sier han.

Uten sidestykke

Dataangrepet i helga skal være det største i historien. Lørdag uttalte Europol, Det europeiske politibyrået, at angrepet var uten sidestykke.

- Vi har aldri opplevd noe lignende. Den siste opptellingen viser over 200.000 berørte i minst 150 land. Mange av disse brukere vil være selskaper, deriblant store konserner, sa Rob Wainwright, sjefen for Det europeiske politibyrået, da han gjestet ITV-programmet «Peston on Sunday».

Wainwright sa også i intervjuet at alle sektorer er sårbare, og at de må ta datasikkerhet på alvor ved å oppdatere systemene sine.