TALIBAN-LEDER: Baitullah Mehsud (35) leder pakistanske Taliban. Dette bildet er fra en av de sjeldne pressekonferansene han har hatt. Bildet er fra mai 2008. Foto: EPA/STR/SCANPIX
TALIBAN-LEDER: Baitullah Mehsud (35) leder pakistanske Taliban. Dette bildet er fra en av de sjeldne pressekonferansene han har hatt. Bildet er fra mai 2008. Foto: EPA/STR/SCANPIXVis mer

Fra gymlærer til Taliban-leder

Slik ble Baitullah Mehsud Pakistans mest beryktede terrorist og etterlyst av CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): For bare fem år siden var Baitullah Mehsud en gyminstruktør fra en familie som levde av å kjøre lastebiler.

I dag er Mehsud Pakistans mest beryktede terrorist. Han har en hær på 20 000 mann og er etterlyst av USA, som har utlovet en dusør på 30 millioner kroner til de som sørger for at han blir tatt.

Denne uka har Baitullah Mehsud vært usedvanlig aktiv på telefonen til pakistanske medier og internasjonale nyhetsbyråer.

- Slu, sta og karismatisk
I intervjuer har Mehsud påtatt seg ansvaret for stormingen av politiskolen i Lahore, truet med terroranslag mot USA og Det hvite hus og tatt på seg skylda for fredagens skytemassakre i USA.

Baitullah Mehsud gir svært sjelden intervjuer, og det finnes nesten ingen bilder av ham som viser ansiktet forfra.

De som har møtt ham beskriver ham som den fødte leder: Han er slu, sta og karismatisk.

Mehsuds karriere skjøt fart da han for fire år siden - i manges øyne - lurte daværende president Pervez Musharraf til å inngå en fredsavtale om Sør-Waziristan.

Før det hadde han på slutten av 80-tallet kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan. Siden kjempet han side om side med Taliban etter hvert som de rykket fram og tok kontroll over Afghanistan.

Den offisielle undertegnelsen av fredsavtalen ga opphavet til et av de få bildene som finnes av Mehsud. Bildet fra BBC avslørte imidlertid lite om hvordan terrorens nye ansikt ser ut. Han er helt tildekket der han kneler foran dokumentet.

Brutte løfter
Fra flere hold hevdes det at Mehsud mottok 20 millioner amerikanske dollar for å undertegne avtalen.

Pengene fikk Mehsud under løfte om ikke å gi ly til utenlandske opprørere, ikke angripe regjeringsstyrker, ikke støtte Taliban og ikke gjennomføre angrep over grensa til Afghanistan.

Mehsud fikk tilnavnet «den gode talibaner» av den pakistanske hæren. Men bare et halvt år etter at fredsavtalen ble inngått, gjenopptok Mehsud-hæren angrepene mot pakistanske sikkerhetsstyrker.

Den pakistanske hærens storming av Den røde moské to år senere markerte vendepunktet. Da vendte Mehsud seg mot den pakistanske regjeringen, og lovet å hevne aksjonen, der 100 mennesker ble drept.

Hevn
I august samme år, bare en måned senere gjennomførte Mehsud en av sine mest vellykkede operasjoner.

Da tok han 250 pakistanske regjeringssoldater og paramilitære til fange. Kravet var at 30 av hans tilhengere skulle løslates og at hæren skulle stanse sine militæroperasjoner i stammeområdet hans.

For å vise at han mente alvor, kappet Mehsud av hodet på tre av gislene.

Musharraf måtte gi etter og løslot han 25 fengslede opprørere.

Den unge stammelederen hadde festet grepet om Waziristan, og gjort grenseområdet til Afghanistan til et arnested for militante islamister med forgreininger til Taliban og al-Qaida.

Pakistan hadde mye blod og terror i vente.

Attentat og terror
I desember 2007 ble Pakistans tidligere statsminister Benazir Bhutto skutt og drept i Rawalpindi. Både den pakistanske regjeringen og CIA mener Mehsud var ansvarlig for attentatet.

Via telefonavlytting kunne pakistansk etterretning høre Mehsud hylle Bhuttos drapsmenn.

HOVEDMISTENKT: Baitullah Mehsud er hovedmistenkt for å stå bak attentatet mot Benazir Bhutto. Selv nekter Mehsud for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Foto: AP Photo/Kamran Jebreili/SCANPIX
HOVEDMISTENKT: Baitullah Mehsud er hovedmistenkt for å stå bak attentatet mot Benazir Bhutto. Selv nekter Mehsud for å ha hatt noe med drapet å gjøre. Foto: AP Photo/Kamran Jebreili/SCANPIX Vis mer

- Fantastisk jobb. Veldig modige karer de som drepte henne, han til en venn.

Før året var omme, var Mehsud utpekt som den første lederen av Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), det pakistanske Taliban.

I september i fjor ble 54 mennesker drept, da en lastebil full av eksplosiver gikk i lufta foran Mariott Hotell i Islamabad. I løpet av hele fjoråret ble 2000 mennesker - soldater, politimenn, antatte spioner og uskyldige forbipasserende - drept i Mehsuds aksjoner. De fleste ble drept i selvmordsangrep.

Amerikanske angrep
Ved inngangen til 2009 har en bølgen av selvmordsangrep fortsatt å ramme Pakistan. Mehsuds nestkommanderende Qari Hussain tillegges hovedansvaret for disse aksjonene.

Som svar på dette, har USA trappet opp angrepene fra ubemannede amerikanske fly. Men ingen av gangene har de lykkes med å treffe målet for militæroperasjonen - Baitullah Mehsud.

Samtidig med at USA og Pakistan leter etter nye strategier for å hamle opp med terrorister på både afghansk og pakistansk side av grensa, endrer også de militante grupperingene sin taktikk.

Ifølge den pakistanske journalisten og Taliban-kjenneren Ahmed Rashid, har Mehsud og hans to rivaler Maulvi Nazir og Hafiz Gul Bahadur dannet en ny allianse, kalt Shura-e-Ittehad ul Mujaheddin eller Council of United Holy Warriors.

I en skriftlig erklæring, dekorert med tre sverd som symbolsk krysser hverandre, lovet de å legge til side interne stridigheter og i stedet rette oppmerksomheten mot de USA-ledete styrkene i Afghanistan.

Denne ukas angrep i Lahore og trusler mot USA har vært et varsku om hva den pakistanske regjeringen og USA har i vente, dersom de amerikanske angrepene fortsetter.

STORMET POLITISKOLE: En mistenkt terrorist blir ført bort av pakistanske sikkerhetsstyrker, etter stormingen av en politiskole i Lahore denne uka. Foto: REUTERS/Mohsin Raza/SCANPIX
STORMET POLITISKOLE: En mistenkt terrorist blir ført bort av pakistanske sikkerhetsstyrker, etter stormingen av en politiskole i Lahore denne uka. Foto: REUTERS/Mohsin Raza/SCANPIX Vis mer