Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra himmel til helvete i menighetshuset

Dramatisk kjennelse i NOKAS-saken i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Thomas Thendrup har til nå vært den mest anonyme i NOKAS-saken. Hele runden i lagmannsretten har han tilbrakt på bakerste rad sammen med forsvarerne sine.

Men på noen få sekunder i dag ble han plutselig sentrum for alles oppmerksomhet.

En fri mann...

I det juryformannen svarte nei på skyldspørsmålet var Thendrup en kort stund i himmelen inne i menighetshuset på Forus.

Men han turte ikke håpe på at han var en fri mann der og da. I en halvtime var han frifunnet for å ha deltatt i Norges-historiens største ran.

Så kom lagdommer Daniel Lunde tilbake og satte brutalt lagmannsrettens kjennelse til side. Det hele gikk så raskt at flere av forsvarerne ikke en gang rakk å sette seg tilbake på benken.

- Umenneskelig

- Det er en umenneskelig påkjennelse, sa forsvarer Ellen Holager Andenæs i en av pausene.

- Jeg trodde ikke det var mulig, fortsatte hun.

Nå kjemper de to forsvarerne for å få sin klient ut av fengselet. Det kan ta inntil ett år før saken til Thendrup kommer opp og da vil han ha tilbrakt inntil tre år i varetekt.

Alene igjen

Mens de andre fangene ble kjørt tilbake til fengselet på Finnestad, ble Thomas Thendrup sittende alene igjen på den store tiltalebenken.

Lagdommer Daniel Lunde fant ingen grunn til å slippe Thendrup ut av fengselet, og erklærte at han blir sittende i fire uker, til 16. februar.

Holager Andenæs så forbløffet ut da kjennelsen falt.

Før retten trakk seg tilbake for å diskutere kjennelsen om varetekt, fikk Thendrup ordet.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Dette er helt vanvittig. Jeg har ikke noe med dette å gjøre, sa han.

- En mørk dag

Det var flere forsvarere som var tydelig skuffet etter at juryformannen hadde lest opp kjennelsen.

Advokat Erik Lea har hele tiden kjempet som en løve for sin klient Alf Henrik Christensen.

- Dette er en trist og mørk dag, sa han til Dagbladet.no.

Abdelilah Saeme og Knut Smedsrud var heller ikke fornøyde med kjennelsen for sin klient Ikmet Kodzadziku. Han har i lagmannsretten forklart at han var i Stavanger i forbindelse med en narkohandel. Det som knytter han til ranet er en sigarettsneip som ble funnet i en bil som kan ha blitt brukt i forbindelse med ranet.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg er skuffet. Ikmet vil fortsette å kjempe og jeg skal støtte ham. Det er en del følelser i dag, dette har vørt en kamp i tre år, sa Saeme til Dagbladet.no etter kjennelsen.

Skuffet

Metkel Betew var synlig skuffet da han fikk høre juryens kjennelse. Heller ikke han slapp unna, selv om han har forklart at han trakk seg en uke før ranet fant sted.

Forsvarer Marius Dietrichson var ikke mindre skuffet enn klienten.

- Jeg har registrert juryens avgjørelse, var alt han ville si til Dagbladet.no.

Det var en dyster stemning inne i menighetshuset da kjennelsen falt. Johnny Thendrup, som selv ble funnet skyldig på alle punkter, rakk så vidt å gratulere broren sin før han måtte trøste.

Thomas Thendrup ble kjent skyldig av lagdommer Lunde på bakgrunn av en hanske med hans DNA som ble funnet sammen med ranustyret.

Den skulle vise seg å bli skjebnesvanger for Thendrup.

Neste uke skal brukes på straffeutmålingsvitner. Så skal aktoratet og forsvarere ha sine prosedyrer før dommen faller, mest sannsynlig 15. februar. Se alle videoene fra Nokas-rettssaken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!