Fra himmel til helvete

Her smiler 21-åringen sammen med kompisene på vei til drømmeferien. Nå er han arrestert, siktet for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOS (Dagbladet): I går møtte Dagbladet 21-åringen, som sitter fengslet på politistasjonen på ferieøya Kos i Hellas. Vi møtte en nedbrutt, sliten og redd ung mann.

Bak gitteret på politistasjonen, omringet av væpnede politibetjenter, sitter 21-åringen fra Trøndelag, siktet for drap på en lokal butikkinnehaver (53). Gutten selv har flere blåmerker etter slag i ansiktet.

-  Det er ikke politiet som har slått meg. De behandler meg tøft, men de slår ikke, sier gutten til Dagbladet.

Spøker og ler

-  Jeg har fått enecelle, det er bra. Men det er avføring på madrassene, og lukta er helt forferdelig. Jeg kan heldigvis sitte i skyggen, sier han om cella som ikke har aircondition. Ute er det over 30 varmegrader.

Politiet har siktet 21-åringen for drap og tyveri. Ifølge lokale politikilder vil de på fengslingsmøtet i dag presentere en teori som sier at gutten havnet i slagsmål med butikkeieren etter at han hadde prøvd å stjele en kartong med sigaretter. Dagbladet fikk i går kveld bekreftet at dødsårsaken ifølge obduksjonsrapporten er hjertesvikt.

-  Hva skjedde egentlig natt til lørdag? spør vi.

-  Det kan jeg ikke snakke om, sier gutten og ser seg rundt på politifolkene som drikker kaffe, spøker og ler med hverandre.

PÅ FLYET: 21-åringen på vei til drømmeferien på Kos sammen med vennene Jan-Erik Lorentzen (midten) og Tony Beck (til høyre). Ferien forvandlet seg raskt til et mareritt for guttene. Foto: Privat
PÅ FLYET: 21-åringen på vei til drømmeferien på Kos sammen med vennene Jan-Erik Lorentzen (midten) og Tony Beck (til høyre). Ferien forvandlet seg raskt til et mareritt for guttene. Foto: Privat Vis mer

Mens Dagbladets medarbeidere står der, kommer også en representant fra reiseselskapet på besøk, og gutten får en kopp med drikke. Så heldig har han ikke alltid vært, kan vennene fortelle.

-  Da vi snakket med ham første gang fra fengselet, manglet han vann, mat og toalettpapir, sier Tony Beck (21). Han møter Dagbladet sammen med Gøran Dypvik og Jan-Erik Lorentzen (begge 21).

De fire kameratene hadde planlagt årets sydentur lenge.

Fredag satte de seg på flyet. Lørdag måtte Tony ringe mora til bestevennen og fortelle at sønnen hennes var arrestert.

-  På feil sted

-  Jeg satt lenge og bare så på telefonen, jeg visste ikke hvordan jeg skulle fortelle det. Men hun tok det veldig rolig, sier Tony.

De tre, som også er sentrale vitner i saken, kjenner seg ikke igjen i politiets beskrivelse av saken.

-  Kameraten vår er ikke en drapsmann. Han er en helt vanlig gutt som har vært på feil sted til feil tid. Ingen har sett ham stjele noe, hevder de tre.

Ble rundjult

De snakker med Dagbladet for å bidra til et mer balansert bilde av en god venn, enn det som hittil er tegnet i media. Selv så de kameraten bli påført flere slag i ansiktet av folk som kom til åstedet.

-  Så vidt vi vet, fikk han ikke legehjelp etter at han ble arrestert. Politiet var mest opptatt å avhøre ham så fort som mulig, før han fikk advokat, sier de tre.

Det bekrefter turistsjefen på Kos, Nikos Sofos.

-  Jeg ba politiet vente med avhøret til søndag morgen, slik at vi kunne skaffe advokat. Det ville de ikke, men vi klarte å finne en lokal advokat som kunne bistå ham lørdag kveld, sier Sofos. Turistsjefen var også bekymret for helsetilstanden til den norske 21-åringen.

-  Jeg ba om at han skulle bli lagt inn på sykehus, eller at politiet skulle overlate ham i min varetekt. Det var uaktuelt, sier Sofos.

Foreldre og venner til kameratgjengen har vært svært bekymret for dem etter at de fikk høre nyheten.

Venter det verste

-  De har villet at vi skulle avbryte turen og komme hjem. Men vi vil være her og støtte kameraten vår, sier Jan-Erik.

Dagbladet er kjent med at norsk UD i sin kontakt med 21-åringens familie har forberedt dem på at fengslingsmøtet i dag kan få «et verst mulig utfall». Det betyr at gutten i første omgang kan bli sittende fengslet i flere uker.

-  Vi har fått en siktelse som best kan oversettes til det norske begrepet legemsbeskadigelse med døden til følge, i tillegg til tyveri, sier Norges ambassadør til Hellas, Finn K. Fostervold. Ambassaden har jobbet med å framskaffe en vandelsattest for 21-åringen til bruk i rettsmøtet. I går kveld fikk han besøk av en konsulær medarbeider fra ambassaden.

Snakket med mamma

-  Da fikk han også ringt opp sin mor, og hadde en lang samtale med henne, sier Fostervold.

Kameratgjengen var i går kveld også på besøk i fengselet på Kos. Denne gangen fikk de bli rundt 20 minutter.

FORTVILET: De tre kameratene Jan-Erik Lorentzen (f.v.), Tony Beck og Gøran Dypvik skulle ha vært fire på hotellrommet. Lørdag måtte Tony ringe mora til bestevennen og fortelle at sønnen hennes var arrestert.
FENGSELET: - Politiet behandler meg tøft, men de slår ikke, forteller 21-åringen fra cella på Kos.