Fra hip-hop til hellig krig

Gamle skriverier på internett viser starten på John Walkers endring fra musikkinteressert amerikansk tenåring til hellig kriger for bin Laden. Les hva «The American Taliban» skrev med egne ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Født av liberale eks-hippier, oppvokst i et amerikansk raddis-miljø i California, endte opp som soldat for et av de mest reaksjonære regimer verden har sett. John Philip Walker Lindh (20), alias John Walker, Suleyman al-Faris («Ridderen Salomon») og Abdul Hamid, er en gåte for amerikansk opinion.

Hva får en ung mann, som har all den frihet og alle de materielle goder han kan ønske seg, til å søke et liv i fattigdom, krig og religiøs fundamentalisme?

Noen av svarene finnes kanskje i diskusjonsinnleggene den unge Walker etterlot seg på internett i tenårene. Under forskjellige kallenavn, men alltid med epostadressen doodoo@hooked.net kan en se starten på Walkers ideologiske reise fra hip-hop til hellig krig. En reise som begynte i et gutterom i California, og endte i et utbombet middelalderfort i Afghanistan.

«Hr. Hellig Kriger»

14 år gammel skriver Walker i en diskusjonsgruppe om hip-hop at «our blackness does not make white people hate us, it is THEIR racism that causes the hate». Walker er som kjent hvit.

Etterhvert skifter han kallenavn fra «Disciple of the Englober» til «Br. Mustafa Rakin Lumumba». I en diskusjonsgruppe om islam spør han om det er sant at flere musikkinstrumenter er forbudt («haram») i Islam, og hvor dette evt. står siden han ikke finner forbudet i Koranen. I disusjonsgruppenen om hip-hop begynner han å kritisere enkelte stjernes liberale holdninger til sex, dop og alkohol. Han etterlyser CDer med taler av Malcolm X, en av lederfigurene i «The Nation of Islam», en amerikansk avart av islam.

Diskusjonsinnleggene begynner etterhvert å innledes med den arabiske hilsenen «salaam aleykum». De signeres med «Mr. Mujahid» («Hr. Hellig Kriger»).

I et innlegg i 1997 diskuterer han jøder og zionisme. Han advarer mot «djevler som marsjerer under banneret til kristne og jøder - bokens folk» (muslimer ser på islam som en videreutvikling av jødedommen og kristendommen, og referer til jøder og kristne som «bokens folk » siden man har flere skrifter felles).

- Disse djevlene er ulver i fåreklær. Vi må ikke rette vår anger mot sauene, skriver den 16 år gamle Walker.

På denne tiden hadde han konvertert til islam. - En fredens religion, var en av grunnene han oppga til sine foreldre, skriver Newsweek i sitt siste nummer. Allikevel endte han opp som kriger i en av de mest voldelige, krigshissende ekstremistorganisasjonene islam noensinne har sett - al-Qaida.

Støttet bombeangrep

Etter at foreeldrene skilte lag i 1998 flyttet Walker til Jemen. Han mente språket der var det som var nærmest den arabisk som ble brukt da islam ble grunnlagt for nesten 1500 år siden. I oktober 2000 ble 17 amerikanere drept i et bombeangrep mot marinefartøyet «USS Cole». Walker skrev i en epost til sin far Frank Walker at å bringe det amerikanske krigsskipet til Jemen var «en krigshandling».

- Jeg ble bekymret, innrømmer Walker senior til Newsweek, men han mente at det var ikke lenger han som «formet sønnen». Han fortsatte å sende penger til sønnen.

Ifølge Newsweek kom Walker jr. under et besøk i gamlelandet i kontakt med den muslimske gruppen «Tablighi Jamaat». Kilder i amerikansk etteretning hevder denne gruppen blir brukt av estremistiske grupperinger for å skaffe nye rekrutter. Walker returnerte senere til Jemen, men dro så til Pakistan. Der begynte han intense Koran-studier på en islamsk skole. Mye av Talibans tidlige framvekst skjedde nettoopp i disse pakistanske Koran-skolene.

Til fjells

Det er ifølge Newsweek uklart hvordan Walker dro fra Pakistan til Afghanistan. I en epost til en venn har han sagt at han lengtet etter det kjøligere klimaet i Afghanistans fjell (varmen i Pakistan skal ha vært svært plagsom for Walker), og at han gjerne ville se med egne øyne hvordan sharia (islamsk lov) ble utøvd i Afghanistan.

Der endte han opp i Talban og al-Qaide. Til Newsweek har Walker tidligere oppgitt at han først ble sendt til Kashmir for å slåss, men etter 11. september ble han sendt til Kunduz i Afghanistan for å kjempe mot Nordalliansen. Etter harde angrep overga han og flere tusen Talibanere seg.

Walker ble fraktet til Qala Jangi-fengselet utenfor Mazar-i-Sharif. Der ble han avhørt av de to amerikanske CIA-agenten som beskyldes for å ha utsløst fangeopprøret. Walker ble skutt i beina i opprøret, og gjemte seg i kjelleren. Der overlevde han flere dager med massiv bombing, og Nordalliansens forsøk på å fylle kjellerne med vann og å ryke dem ut med brennende drivstoff.

- Hjernevasket

Walker holdes for tiden som fange av amerikanske styrker utenfor Kandahar, og det meldes at han samarbeider med amerikansk etterretning. Han risikerer å bli tiltalt for forræderi. Foreldrene har leid inn den velkjente forsvarsadvokaten James Broshnahan, kjent som aktor i Iran-Contras-saken. Foreldrene hevder sønnen er hjernevasket, og at han bare fikk høre Talibans versjon av hva som skjedde 11. september.

- Han er den siste du ville regne med ville dra i krigen, sier faren til Newsweek.

- Han ville komme til å fryse. Dessuten er han overhodet ikke «streetwise», sier mora.

Kilder: Newsweek, Google.com og The Weekly Standard.

Les Walkers skriverier selv.

<B>18 ÅR OG MUSLIM: John Phillip Walker Lindh er 18 år på bildet. Familien beskriver ham som en innadvendt pasifist som konverterte til Islam da han var 16 år gammel.
<B>KJENT IGJEN: Familien hadde ikke sett John Walker på seks måneder da de fikk se han igjen på tv-bildene fra Afghanistan – som en av de få overlevende Taliban-soldatene etter fangeopprøret i Mazar-i-Sharif.
<B>PÅ BARNESKOLEN: John Walker i 5.-klasse.
<B>PÅ FERIE: Familiebildet viser pappa Frank Lindh sammen med sønnen John Walker Lindh under en ferie.