STEINRAS: Et stort steinras gikk i morgentimene søndag i Høyanger i Sogn og Fjordane. Til høyre, mot bunn, ser du autovernet som går langs veien. Foto: Lene Hovland Nesheim
STEINRAS: Et stort steinras gikk i morgentimene søndag i Høyanger i Sogn og Fjordane. Til høyre, mot bunn, ser du autovernet som går langs veien. Foto: Lene Hovland NesheimVis mer

Fra huset så det ut som tåke. Da hun gikk ut av huset, kjente Lene lukta av stein

Hørte et drønn. Så dro Lene Hovland Nesheim ut i båten og så det svære steinraset.

(Dagbladet): Rundt halv åtte søndag morgen gikk det et svært steinras i Høyanger kommune i Sogn og Fjordane. Steinraset har gått over fylkesvei 92 sør for bygda Bjordal, og tok med seg strømledningene i området.

Politiet anslår at det er et sted mellom 50 til 100 meter bredt og cirka 500 meter langt.

De skriver på Twitter at det ikke tyder på at noen er tatt av raset.

Hørte et drønn

Lene Hovland Nesheim bor på Hest like i nærheten der raset gikk. Hun hørte et tydelig drønn da raset gikk, skriver lokalavisa Firda.

- Da tenkte jeg: «jøss, hva er dette for noe?», sier Nesheim til Dagbladet.

Etter bråket sto Nesheim opp. Like etter fikk hun og ektemannen en telefon fra politiet, hvorpå de to tilbød seg å dra ut i båten for å rapportere til politiet om raset.

50 TIL 100 METER: Politiet anslår at massene etter steinraset dekker 50 til 100 meter i bredde, og er rundt 500 meter langt.
50 TIL 100 METER: Politiet anslår at massene etter steinraset dekker 50 til 100 meter i bredde, og er rundt 500 meter langt. Vis mer

I båten kom de seg 30 til 50 meter fra raset. Steinrestene fra raset dekker hele veien, men har ikke gått helt ned i fjorden.

- Lukta av stein

I tillegg til å høre raset, så de det som skulle vise seg å være en støvsky. Fra innsiden av huset så det hele ut som morgentåke, forteller Nesheim til Dagbladet.

- Da vi kom ut, skjønte vi at det ikke var tåke. Da kjente vi lukta av stein.

Hun og ektemannen, såvel som campingplassen de to driver sammen, var strømløse en liten stund etter raset. Nå kan Nesheim fortelle at strømmen er tilbake igjen.

Veien er ikke spesielt trafikkert på søndager, forteller hun til Dagbladet. Men veien er viktig for lokalsamfunnet, og er for mange arbeidsfolk og skolebarn den eneste veien til både skole og jobb.

- Vi har båter, så vi skal alltid klare å få folk på plass der de skal, men det ser ikke ut til at veien blir åpnet i dag, sier Nesheim.

Venter på geolog

Litt etter 11.00 søndag formiddag hadde politiet og øvrige nødetater vært på stedet en stund.

De venter på at en geolog skal ankomme stedet, for å vurdere rasmassene. Neste steg blir så å sikre rasstedet og deretter gjennomsøke det, forteller operasjonsleder Stein Rune Halleraker til Dagbladet.

- Som vi skriver på Twitter, er det ingen tegn til at verken biler eller mennesker er tatt av raset. Man kan prise seg lykkelig over tidspunktet raset gikk på, sier Halleraker.

Han forteller at det er ingen bebyggelse i umiddelbar nærhet til raset, og beskriver området som grisgrendt.

Etter at nødetatene har gjort seg ferdig med rasstedet, vil de overlate det til Statens vegvesen for opprydning. Operasjonsleder Halleraker har ingen anslag på hvor lang tid det kan ta før veien igjen blir åpnet.