Fra i dag kan du stemme

- Si nei til terror med stemmesteddelen din, oppfordrer valgminister Liv Signe Navarsete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): - Nå har jeg gitt min stemme her i Lærdal. Det er veldig fint å kunne forhåndsstemme fordi jeg kommer ikke til å være her valgdagen, sier kommunalminister og valgminister Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

I dag er det en drøy måned til kommunevalget — men fra i dag av kan du avgi din stemme i både kommune- og fylkestingsvalget.

Innerst i Sognefjorden, nærmere bestemt i Lærdal, benyttet valgministeren selv denne muligheten på kommunehuset i hjemkommunen.

- Jeg håper mange vil bruke stemmeretten sin enten ved å forhåndsstemme eller ved å stemme den 12. September, sier Navarsete. I en liten bås, bak en grå gardin la Navarsete sin stemme i en konvolutt, før hun slapp stemmeseddelen i valgurna.

- Så hva har du stemt?

- Det er hemmelig, og skal være hemmelig, sier Navarete lurt, før hun legger til:

- Så det kan du lure på, sier hun.

Stemmerett mot terror På grunn av terrorangrepet på Oslo og Utøya, valgte de politiske partiene å utsette valgkampstarten til 13. august. Flere har spekulert i at valget også kunne bli utsatt. 

Navarsete understreker at valget vil gå som planlagt, men at terroren vil gi en annerledes ramme rundt valget:

- Valget vil gå som planlagt 12 september. Det som har skjedd med terror i Oslo og på Utøya det legger en annen ramme rundt valget. Jeg tror vi vil få valgkamp på riksplan, men viktig at vi lokalt vil få frem lokale kandidater og gode politiske debatter.

- Dette er en måte å vise at vi står opp mot de som prøver å legge lokk og tvinge ned folkestyret vårt, så både det og delta i politiske debatter og utnytte stemmeretten er en fin måte å si at det norske folk finner oss ikke i at norske verdier og det norske folkestyret skal tas ned med terror, sier Navarsete.

Stemme på nett For å kunne forhåndsstemme må du ta med deg valgkort og identifikasjon til valglokalet i den kommunen du ønsker å avgi din stemme i.

Nytt for årets valg er at man i de ti kommunene Bodø, Bremanger, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund kan forhåndsstemme via Internett. 

 - Internettstemming er helt nytt i Norge, og det der bare velgerne i forsøkskommunene som får prøve dette i år. Om stemming på Internett vil bli mulig ved seinere valg, er det Stortinget som avgjør, sier Navarsete.  

Fra i år kan også 16- og 17-åringer i 20 kommunene prøve ut stemmeretten til kommunestyrevalget. Det gjelder i kommunene Austevoll, Gjesdal, Grimstad, Hamar, Hammerfest, Kautokeino, Kåfjord, Luster, Lørenskog, Mandal, Marker, Namdalseid, Osen, Porsgrunn, Re, Sigdal, Stavanger, Tysfjord, Vågå og Ålesund.

Les mer om valg på Valgportalen.