- Fra i dag stopper vi å hente restavfall, plastavfall og matavfall

Spis opp maten din og putt avfall i frysen, er rådene fra Renovasjonsetaten til de som er berørt av streiken.

MERKER STREIKEN:  I Trondheim har streiken rammet søppelinnhentingen flere steder. Slik så det ut i på Marinen i skyggen av Nidarosdomen og Kristiansten festning på mandag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MERKER STREIKEN: I Trondheim har streiken rammet søppelinnhentingen flere steder. Slik så det ut i på Marinen i skyggen av Nidarosdomen og Kristiansten festning på mandag. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra i dag tar YS Kommune 88 medlemmer ansatt i Oslo kommune ut i streik, av disse 27 personer som er ansatt i Energigjenvinningsetaten. Det fører til at store deler av søppelhentingen stopper opp over hele Oslo.

- Fra i dag stopper vi å hente restavfall, plastavfall og matavfall.  Det er en indirekte konsekvens av at vi ikke får levert fra oss avfallet til gjenvinning, forklarer kommunikasjonssjef Elisabeth Marie Vollan i Renovasjonsetaten i Oslo.

Bare papiravfallet vil fortsatt bli hentet i hovedstaden, i tillegg til at returpunktene for glass og metall også vil bli tømt.

- Dette er en gylden anledning til å begynne å kildesortere for dem som ikke gjør det. Er du allerede flink må du i alle fall fortsette nå, oppfordrer Vollan.

Vanskelig matavfall Kommunikasjonssjefen sier det nå er ekstremt viktig å sortere det man kan.

- Plasten skal være ren, så den kan du putte poser og oppbevare i boden, på loftet eller i kjelleren mens streiken pågår. Det samme gjelder papir, sier hun.

Håndteringen av matavfall er litt vanskeligere.

- Spis opp maten din og pass på at du ikke lager for mye mat. Det som er igjen kan du pakke godt inn i en grønn pose og fryse ned hvis du har mulighet til det, råder Vollen, som likevel forstår at dette fort kan bli et stort problem for folk.

- Vi starter nå overvåkningen av situasjonen i Oslo i samarbeid med Smittevernoverlegen. Vi vil til en hver tid vurdere de helsemessige konsekvensene. Heldigvis er det ikke så varmt som i pinsen, men det blir fort fult, sier hun.

Ikke farlig Ingenting tyder likevel på at streiken blir stoppet med det første på grunn av fare for liv og helse.

- Bortsett fra at det gir vond lukt og er skjemmende å se på, vil nok ikke søppelet utgjøre et helseproblem helt umiddelbart, tror smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune.

- På sikt kan en opphopning av søppel føre til at bestanden av rotter og mus øker, noe som igjen kan øke risikoen for spredning av smittsomme sykdommer. Men selv for rotter tar det noe tid å formere seg, påpeker han.

Hvis det blir veldig varmt kan det også bli et problem med innsekter og fluer.

- Til syvende og sist må vi følge ekstra godt med på forekomsten av smittsomme sykdommer og se om det blir et oppsving. Da vil de være en helserisiko knyttet til dette, sier smittevernoverlegen.

I Bergen og åtte nærliggende kommuner stoppet innsamlingen av restavfall opp på tirsdag. I Trondheim og Stavanger hentes fortsatt søppelet fra privathusholdninger, men på flere offentlige steder er det stoppet, noe som gjør at søppelet flyter i bybildet og parker.

Han støttes av kollegaen på Vestlandet. - Det må bli streik i mange uker før bosset blir et helseproblem, sier Øystein Søbstad, smittevernoverlege i Bergen til bt.no.