Fra i morgen blir det mindre synlig politi i gatene

Politiet reduserer beredskapen. - Trusselen er svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har i dag holdt pressekonferanse om terrortrusselen mot Norge. Der varslet de at beredskapen i Norge nå skal reduseres, gradvis.

- Vi skal fortsatt ha bevæpning av politiet, men tilstedeværelsen av synlig politi gradvis skal reduseres, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård på pressekonferansen.

Hvor lenge politiet vil være bevæpnet, er imidlertid ikke klart.

Mindre synlig politi De nasjonale beredskapsressursene vil fremdeles holdes høyt, sammen med bistandsressursene fra Forsvaret.

Det som politiet nå trapper ned på er synlig politi og stabs- og planleggingsfunksjoner. Men det politiet som er ute i gatene, vil fortsatt være bevæpnet.

- Om vi avslutter bevæpningen om en dag eller om noen uker, det kan vi ikke si noe om. Vi legger trusselvurderingen til PST til grunn for våre vurderinger, sier Humlegård på pressekonferansen.

Han er imidlertid klar på at politiet raskt skal være klare til å sette inn nye ressurser.

Har kostet flere titalls millioner Politiet opplyste at den økte beredskapen har kostet flere titalls millioner kroner, bare innen politiet.

- Vi håper på en raskest mulig avklaring. Dette er ressurskrevende for oss, men vi har også begynt på en nedtrapping og det er vi glade for. Vi håper det fortsetter i dagene som kommer, sier Humlegård til Dagbladet.

Politiet fikk økte fullmakter og ressurser for å kunne takle trusselen.

Men nå vil bemanningen trappes ned.

Grenseoverganger Politiet vil fortsatt ha økt grense- og utlendingskontroll, på landegrensene og internasjonale flyplasser.

Men folk skal fortsatt reise over grensa som normalt.

- Det kan hende at det tar lenger tid hvis det er kontroll på grensa når dere passerer. Slik som situasjonen nå er, så kommer vi til å opprettholde dette tiltaket til 12. august eller så snart situasjonen er avklart, sier seksjonssjef for internasjonalt politiarbeid i Politidirektoratet John Ståle Stamnes på pressekonferansen.

Politiet anbefaler alle reisende å ha med seg pass, selv når de reiser innen Norden.

- Men his noen allerede er på reise, er det ikke slik at de ikke kommer inn i landet fordi de ikke har pass, det vil bare ta litt lenger tid på grensa, sier Stamnes.

Da Dagbladet på lørdag skrev om et fotballag som ikke kom seg på danskebåten fra Frederikshavn, tok politidirektoratet direkte grep og ba rederiet Stena Line om å slippe laget inn på båten.

- Vi vet jo hva vi ser etter, og det er ikke sånn at den kontrollen på grensa er annerledes enn den inne på territoriet. Det er ikke barn, familier, fotballag eller lignende vi ser etter, sier Stamnes.

Over på etterretning Under den høye beredskapen har politiet hatt svært kort responstid. Politiet varslet i går at de ville videreføre den høye beredskapen i minst et døgn til, etter meldingen om redusert trusselnivå.

- Dette er en god utvikling, det er bra at det går i denne retningen, sa politidirektør Humlegård da.

De sier de nå vil dreie arbeidet over på etterretning og analyse, samt grense- og utlendingskontroll.

- Trusselen er redusert Politiet baserer disse vurderingene på PST melding om at trusselnivået har blitt redusert de siste dagene. Trusselen mot Norge var fortsatt alvorlig, men de er ikke lenger like bastante på at terrorister er på vei til Norge. I utgangspunktet gikk advarselen ut på at personer som hadde fått terrortrening hos en ekstrem islamistisk gruppe i Syria, har forlatt Syria med oppdrag om å gjøre et angrep på Norge.

- Vi har gjort presiseringer som gjør at vi er langt mindre bastante på at det er en gruppe som er på vei til Norge, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Trusselen ble i går redusert på grunn av ny informasjon PST har fått inn.

- Det er en forsiktig positiv utvikling, og den skylder vi å gjøre befolkningen oppmerksom på. Men den situasjonen vi nå er i, kan endre seg raskt, sa PST-sjefen.

Mer om terrortrusselen:
Trusselen er noe redusert

PST svarer på kritikken: - Direkte useriøs

- Mange unge sympatiserer med voldelige ekstremister

PST har fått mye ny informasjon