Fra ilter bjeffing til statlig vaktbikkje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oljepengene har korrumpert Fremskrittspartiet og gjort det til et statselskende parti. Anders Lange hadde neppe vært Frp-medlem i dag.

Det sagnomsuste stiftelsesmøtet på Saga kino i Oslo fant sted før min tid, men jeg har i alle fall lest «programmet» som Anders Langes parti gikk til valg på i 1973. Eller lest og lest: Det er først og fremst LYD som stiger opp fra dette dokumentet. Hyl og skrik på grensen til sinte bjeff; et sinne og en aggresjon overfor stat, skatte- og avgiftstrykk og folkevalgte politikere som sannsynligvis savner sidestykke i norsk historie. Her er tre mer dempede og edruelige utdrag:

Vi er lei av politikere som blander seg opp i hva vi skal drikke eller røke.

Vi er lei av de tårnhøye offentlige budsjetter i et folk som ikke engang teller fire millioner med stort og smått.

Vi vil at folk skal få bestemme for seg selv der de kan, uten at staten påtar seg en formynderrolle. Staten er til for oss, vi er ikke til for at statsmakten skal vokse og vokse.

Dette er på sett og vis et sunt utgangspunkt: Bak de store bokstavene, bortenfor det overdrevne søkelyset på alkohol og tobakk, ser vi spor etter noe rotekte norsk. Vi hører gjenklangen av det som på 1800-tallet ble omtalt som fremskrittsvennlig: Sunn skepsis til staten; den dype overbevisningen om at borgerne kan og skal leve mest mulig frie liv uten overivrig innblanding fra byråkrater og politikere i vedvarende utakt med både folkeviljen og sunt bondevett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer