Fra kamphaner til fredspris-kandidater

En lærer, en eks-bartender og en advokat fra Nord-Irland er blant de heteste kandidatene til å få Nobels fredspris i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Hume, Gerry Adams og David Trimble har alle spilt sentrale roller i den nord-irske fredsprosessen - som bitre motstandere. De har ikke mye til felles, bortsett fra de store kamelene de måtte svelge for å oppnå en lenge etterlengtet fredsavtale.

Arkitekten

John Hume, lederen for det nasjonalistiske partiet SDLP, beskrives som hovedarkitekten bak fredsprosessen. I løpet av en 30 år lang politisk karriere har han kjempet utrettelig for å oppnå fred.

Det var Hume som for ti år siden tok initiativet som i år ble kronet med en fredsavtale: Den uredde og egenrådige mannen tok direkte kontakt med Sinn Fein. Siden har han dyrket sine amerikanske kontakter for å få den britiske og irske regjeringen på gli i fredssaken.

Gjennom hele prosessen har Hume tatt totalt avstand fra vold.

Curriculumn Vitae:

Sterkt engasjement i menneskerettsbevegelsen på 60-tallet.

Ble valgt inn i den styrende forsamlingen på Stormont i Nord-Irland i 1969.

Var med på å stifte SDLP i 1970.

Minister i det kortvarige Sunningdale-styret som kollapset i 1974 (nasjonalister og unionister skulle dele makten).

Valgt inn i Europaparlamentet i 1979.

Lærer av yrke, bor i Derry.

Den kontroversielle

Gerry Adams har vært president i Sinn Fein siden 1983, og hylles som en stor leder av sine republikanske meningsfeller.

Sikkerhetskilder mener Adams har hatt flere, sentrale stillinger i IRA, men han er aldri dømt for medlemskap i den forbudte hæren. Han ble internert i 1971, men løslatt i 1972 for å delta i hemmelige fredssamtaler med den britiske regjeringen. Fra 1973 til 1977 satt han igjen i arrest.

I 1979 uttalte han for første gang at republikanernes mål om et forent Irland ikke kunne bli oppnådd bare ved bruk av våpen, men det skulle gå helt til 1988 før John Hume åpnet døra på gløtt for samtaler. Hume og Adams la i fellesskap ned viktig arbeid som ledet til våpenhvilene og dagens fred, og Adams' rolle skal ikke undervurderes selv om Hume tok den største risikoen.

Gerry Adams har vært valgt til medlem av det britiske parlamentet fra sin krets i Belfast i mer enn 10 år, men har aldri møtt.

Adams' familie har også lidd tap gjennom borgerkrigen. Svogeren hans ble drept, broren hans beskutt, og kone og barn utsatt for attentat. Selv ble han skutt og såret i 1984. Han bor i arbeiderbydelen Andersontown vest i Belfast.

Den modige

David Trimble er advokaten og jus-foreleseren som ble leder i Ulster Unionistparti (UUP) i 1995. Jobben ble trolig hans takket være innsatsen han la ned for å tvinge den protestantiske Oransje-ordenens marsj gjennom en katolsk gate i Drumcree i Portadown samme år.

Trimble har vært aktiv politiker siden 1970. I 1990 ble han valgt inn i det britiske parlamentet. Han er ikke kjent for noen forsonende linje overfor politiske motstandere: For tre år siden han sa til Irlands daværende utenriksminister Dick Spring at han ikke var interessert i å forhandle om Nord-Irlands interne saker med en fremmed regjering. Likevel gikk han med på å møte alle de irske politiske lederne samme år.

Trimble signerte fredsavtalen på tross av sterk motstand i eget parti, og i juni ble han valgt til Nord-Irlands førsteminister. Siden har han møtt Gerry Adams på tomannshånd, og tatt mange andre, modige skritt i fredsprosessens siste faser. Han nekster foreløpig å danne regjering før IRA har levert inn våpnene.

PRISKANDIDATER: David Trimble (t.v), John Hume og Gerry Adams er blant dem som kan vinne Nobels fredspris i år.<br>Fotomontasje<br>