Fra Kato Air til Kongens bord

Odd Eriksen gjorde lynkarriere. Nå går han av som næringsminister. Hvem er Dag Terje Andersen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den avtrådte og den påtroppende næringsministeren stod på hver sin side i høstens sykelønnskrangel. Og mens den nybakte næringsministeren er et forholdsvis ukjent ansikt, var Odd Eriksen rikskjendis, kanskje til og med verdenskjendis, da han inntok ministerposten i fjor høst.

Eriksen ble helt da han i 2004 reddet ni mennesker ombord i et Kato Air-fly fra den visse død.

Flyet var på vei til å styrte da Eriksen sammen med en annen passasjer grep inn og fikk stanset mannen med øks som hadde angrepet piloten.

Overraskende

Da tobarnsfaren i fjor ble utnevnt til næringsminister kom det som en overraskelse på mange. Ikke alle var overbeviste om at den forholdsvis anonyme fylkeslederen og stortingspolitikeren for Ap i Nordland ville klare overgangen til en ministerpost.

Den nå avgåtte næringsministeren er blitt beskyldt for å være en svak minister, og for avventende i eierskapstriden.

Under sykelønnskrangelen ba opposisjonspartiet Venstres medlem av næringskomiteen på Stortinget, Gunn Berit Gjerde, om at Eriksen måtte vurdere sin stilling.

Etter hennes mening hadde næringsministeren blitt fullstendig overkjørt i budsjettforhandlingene.

Selv oppgir han at det er den familiære situasjonen som gjør at han trekker seg.

Da den opprivende lederkonflikten mellom Jagland og Stoltenberg pågikk, var Eriksen ute og ga sin fulle støtte til Stoltenberg.

Lang fartstid

Eriksens erstatter Dag Terje Andersen satt som landbruksminister i Jaglands regjering fra 1996 til 1997. Han har også bakgrunn som politisk rådgiver i Utenriksdepartementet og senere statssekretær for sosialsaker i Sosialdepartementet i 1992. I perioden fra 1992 til 1996 var han partisekretær.

I tillegg har han sittet på Stortinget for Vestfold.

Under sykelønnskrangelen tidligere i høst var Andersen av de som «tok det for gitt» at den rød-grønne regjeringen skrinla sykelønnsforslaget og fant de omstridte 2,5 milliardene et annet sted.

GAMMEL OG NY: Odd Eriksen går i ettermiddag klokka 14 av som nærings- og handelsminister, og overlater nøkkelen til Dag Terje Andersen.