Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det Facebook vet om deg

Fra klokka 18 i kveld får du beskjed om du er rammet av Facebook-skandalen

Facebook skal sende ut melding til sine 2,2 milliarder brukere.

SENDER UT: Facebook sender fra klokka 18.00 i dag informasjon om du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller ikke. I tillegg vil den gi deg mer kontroll over hvem du deler din Facebook-informasjon med. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB Scanpix
SENDER UT: Facebook sender fra klokka 18.00 i dag informasjon om du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller ikke. I tillegg vil den gi deg mer kontroll over hvem du deler din Facebook-informasjon med. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Facebook varslet i forrige uke at de fra og med i dag vil varsle brukerne sine om de kan være rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller ikke.

Datadelingen fra verdens største sosiale plattform til et firma som har solgt informasjon til blant annet Donald Trumps kampanje, kan ha rammet 87 millioner av Facebooks brukere.

Torsdag ble det kjent at bare 17 nordmenn hadde lastet ned appen. Likevel kan 37 550 norske brukere være rammet.

Fra klokka 18.00

I dag skal du selv få vite om du er en av dem via en melding som skal dukke opp i toppen av nyhetsfeeden din. Det er uklart om alle vil få beskjed samtidig eller om meldingene vil sendes ut i bolker til nettsamfunnets 2,2 milliarder brukere.

Meldingene vil etter alt å dømme se slik ut:

EN AV DISSE: I dag får du en av disse meldingene på Facebook. Får du den til høyre, betyr det at informasjonen din kan være delt med selskapet Cambridge Analytica. Skjermdump: Facebook
EN AV DISSE: I dag får du en av disse meldingene på Facebook. Får du den til høyre, betyr det at informasjonen din kan være delt med selskapet Cambridge Analytica. Skjermdump: Facebook Vis mer

Selv om du ikke er rammet, vil du også få en melding. Det vil Facebook fortelle deg hvilke apper du bruker og informasjonen disse appene har om deg og du vil bli oppfordret til å gå gjennom personverninnstillingene dine.

Har du fått beskjed om at du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller har delt annen informasjon? Tips Dagbladets journalist her!

BBC skriver i ettermiddag at Facebook-brukere vil få meldingen fra klokka 18.00 i kveld.

Personlighetstest

Cambridge Analytica-skandalen kan til sammen ha rammet 87 millioner Facebook-brukere. Selskapet selv hevder de «bare» har data fra 30 millioner brukere, mens Facebook-varsleren Christopher Wylie hevder selskapet kan ha enda mer informasjon.

I prinsippet kan selskapet via appen Thisisyourdigitallife ha hentet ut Facebook-informasjon om alle de over 270 000 menneskene som lastet ned appen og alle deres venner på det sosiale nettverket. Informasjonen har blant annet blitt solgt til Donald Trumps kampanje.

Avsløringene har ført til en massiv kampanje mot sosiale medier-giganten. Flere har blant annet stilt spørsmål ved Facebooks bruk av din personlige informasjon, og mange har blant annet tatt til orde for å slette profilen sin. En av dem er Apple-medgründer Steve Wozniak, som avslørte overfor USA Today at han selv forlater Facebook.

Utestenger nytt firma

Etter Cambridge Analytica-skandalen, har Facebook også utestengt analysefirmaet Cubeyou. Facebook skal etterforske om firmaet har hentet inn informasjon til vitenskapelige formål i partnerskap med Cambridge University og deretter solgt det.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer

Appen det dreier seg om er personlighetstesten «You Are What You Like», som også er kjent under navnet «Apply Magic Sauce», ifølge CNBC.

Cubeyou selv benekter anklagene, og både de og Cambridge University hevder appen gjorde det klart at informasjonen både var ment for akademisk og kommersiell bruk. Facebooks regler tillater ikke at en tredjepart bruker data til kommersielle formål

- Kan slette apper

Teknologisjef Mike Schroepfer i Facebook redegjorde for varslingen som kommer i dag i en lang bloggpost lagt ut på Facebooks hjemmesider onsdag.

- Vi vil vise folk en lenke på toppen av deres nyhetsfeed så de kan se hvilke apper de bruker og hvilken informasjon de har delt med disse appene. Folk vil også få muligheten til å slette apper de ikke lenger vil ha. I denne prosessen vil vi også fortelle folk om deres informasjon er blitt upassende delt med Cambridge Analytica, skriver han.

I det samme innlegget har han også lagt ved grafene som viser landfordelingen på de rammet av Cambridge Analytica-skandalen.

Det som står i bitte liten skrift i fotnoten, bør imidlertid bekymre deg.

LANDFORDELING: Ifølge Facebooks anslag er klart flest i USA rammet av Cambridge Analytica-skandalen. Skjermdump: Facebook
LANDFORDELING: Ifølge Facebooks anslag er klart flest i USA rammet av Cambridge Analytica-skandalen. Skjermdump: Facebook Vis mer

«Vi vet ikke nøyaktig hva slags data appen delte med Cambridge Analytica eller nøyaktig hvor mange mennesker som ble rammet. Ved å bruke en så bred metode som mulig, er dette det beste estimatet vi har over det maksimale antallet som lastet ned appen og de som kan ha fått data delt via venner», heter det i fotnoten.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg stiller til høring i Senatet om Cambridge Analytica-skandalen i morgen, og i Representantenes hus på onsdag.

- Alle kan ha fått profil skrapet

Forbrukerrådet har allerede bedt Datatilsynet undersøke om Facebook har brutt europeiske personvernlover og krever at tilsynet får oversikt over nordmenn som er berørt.

Spørsmålet er imidlertid om Cambridge Analyticas innhenting i det hele tatt er en brøkdel av hva tredjeparter har fått vite om deg via verdens største sosiale plattform.

I det samme innlegget erkjente nemlig teknologisjef Schroepfer at alle Facebook-brukere kan ha fått informasjon hentet ut av en tredjepart.

Bakgrunnen er en funksjon som gjør det mulig å søke opp brukere ved hjelp av e-post-adresse eller telefonnummer. Facebook sier at ondsinnede aktører har brukt dette til å hente ut informasjon.

- På bakgrunn av skalaen og kompleksiteten vi har sett i utførselen, mener vi at de fleste på Facebook kan ha fått profilen sin skrapet, skrev Schroepfer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!