Fra krise til pluss for XXL-gründer

Selv om XXL-kursen havarerte i fjor, innkasserte Øivind Tidemandsen et overskudd på snaut ni millioner kroner.

RESULTATFORBEDRING: Tidemandsen gikk fra et underskudd på 118 millioner kroner i 2017 til å tjene ni millioner kroner i 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
RESULTATFORBEDRING: Tidemandsen gikk fra et underskudd på 118 millioner kroner i 2017 til å tjene ni millioner kroner i 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer

Øivind Tidemandsen er kanskje best kjent som XXL-gründer, men han har også bygget opp elektronikkjedene Elkjøp og Expert sammen med broren Tore Tidemandsen. Handelseventyrene har vært lønnsomme, men de seneste årene har ting snudd i feil retning for gründeren.

I fjor innkasserte hans private sparebøsse, Dolphin Management, et overskudd på 8,6 millioner kroner. Det er en resultatbedring fra 2017, hvor underskuddet endte på nesten 118 millioner kroner.

Finansavisen har ikke lyktes med å få en kommentar fra Øivind Tidemandsen.

Pant i aksjer

Ved utgangen av 2017 hadde Tidemandsen et banklån på 728,4 millioner kroner, hvor 26,5 millioner XXL-aksjer var stilt som sikkerhet for lånet til Nordea, DNB og SEB. Dette lånet er nå delvis blitt nedbetalt og ved årsskiftet var det bokført til 475 millioner kroner.

Tidemandsen eier XXL-aksjer for 824 millioner kroner og lånet utgjør dermed 58 prosent av aksjeverdiene.

I tillegg eier han også aksjer i Home & Cottage og Power – tidligere Expert.

Ved utgangen av fjoråret var Dolphin Managements balanse på 1,9 milliarder kroner, hvorav egenkapital utgjorde 1,3 milliarder kroner.

Marerittår

2018 var et tøft år for XXL-aksjonærene og aksjekursen stupte 69 prosent. I starten av mars i fjor forlot finansdirektør Krister Pedersen og innkjøpsdirektør Lars Rugaas selskapet etter henholdsvis 7 og 11 år.

I april samme år ble det også kjent at netthandelsdirektør Tommi Jylha-Vuorio gikk av etter over fem år i selskapet. Tidlig på høsten ble også XXLs driftsdirektør Anders Fjeld ny adm. direktør i Kid.

Det toppet seg riktignok da mangeårig toppsjef Fredrik Steenbuch og salgssjef Jarle Bråten kastet årene i oktober.

Steenbuch ble erstattet av Ulf Bjerknes som gikk av på dagen etter skuffende salg på Black Friday, kun to måneder etter han ble ansatt som toppsjef.

Tidemandsen ble på slutten av fjoråret hentet inn som arbeidende styreleder og investorkontakt Tolle Grøtterud ble forfremmet til konstituert toppsjef.

I tillegg til intern uro har XXL de seneste årene slitt med svak vekst, svake marginer, for høye varelagre og en haltende utenlandssatsing.

Andre økonominyheter

Ekspert anbefaler seks aksjer
Hegnar: Buss for tog