Fra luksus til fengsel for norsk TV-kjendis

«Det var mer luksus i fengselet enn på hytta.» Norske Tone Oppenstam (41) har den siste måneden levd på ei åtte kvadratmeter stor varetektscelle.

MER LUKSUS ENN I FENGSEL: Tone Oppenstam poserer foran sin båt. En  Sunseeker Diablo Blanco som koster rundt 50 millioner svenske kroner. Garantert mer luksøriøst enn både hytte og fengsel.  FOTO: Marie-Therese Karlberg/Shayfoto
MER LUKSUS ENN I FENGSEL: Tone Oppenstam poserer foran sin båt. En Sunseeker Diablo Blanco som koster rundt 50 millioner svenske kroner. Garantert mer luksøriøst enn både hytte og fengsel. FOTO: Marie-Therese Karlberg/ShayfotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): - Det var mer luksus i fengselet enn på hytta.

TV-kjendisen fra Steinkjer har i en årrekke drevet eiendomsvirksomhet i Sverige og eier blant annet det fasjonable leilighetskomplekset «Grand Recidence» i vintersportsstedet Åre. Hun er også kjent fra TV4s realityserie «Ladies på Östermalm». Fredag 4. februar ble hun pågrepet av politiet, og fram til forrige onsdag satt hun varetektsfengslet.

- Overgrep Nå har hun stukket av fra det hun kaller «et overgrep fra den svenske stat», og reist til Cannes.

- Nå skal vi slappe av og forberede kampen mot det svenske skattevesenet, sier Tone Oppenstam til Dagbladet.

TV-kjendisen er mistenkt for ulovlig å ha tilegnet seg over åtte millioner svenske kroner gjennom momsrefusjoner, skattesvik og falsk forklaring.

Etter én måned i varetekt mener aktor Kenneth Larsson at de har nok beviser, og har latt henne slippe fri.

- Nå har vi avhørt mange vitner og hentet inn materialet vi behøver. Nå er risikoen liten for at Tone Oppenstam skal forspille noen bevis, sier Larsson til Expressen.

Mer luksus enn på hytta Det skulle falle seg naturlig å tro at ei varetektscelle ble vel stusslig for den norske TV-kjendisen. Skal vi tro Tone Oppenstam, var det svenske fengselet luksuriøst nok.

VIL FORLATE SVERIGE: Til Dagbladet forteller Steinkjer-kvinnen at hun nå ønsker å forlate sin luksusleilighet i Stockholm. Norge er ett av alternativene hun og forloveden vurderer som sin neste boplass. FOTO: Marie-Therese Karlberg/Shayfoto
VIL FORLATE SVERIGE: Til Dagbladet forteller Steinkjer-kvinnen at hun nå ønsker å forlate sin luksusleilighet i Stockholm. Norge er ett av alternativene hun og forloveden vurderer som sin neste boplass. FOTO: Marie-Therese Karlberg/Shayfoto Vis mer

—Det var ikke ille å sitte inne. Jeg opplevde mer luksus enn jeg har på jakthytta i fjellet ved Steinkjer. Der er det verken vann eller elektrisitet, sier hun.

Kjendisadvokat Til nå har kjendisadvokaten Börje Leidhammar representert Oppenstam.

- Börje var tidligere sjef for det svenske skattevesenet. Han sier jeg har rett og skattevesenet feil, forteller hun og legger til at Leidhammar ikke har fått sparken.

- Det blir litt vanskelig for Börje og kjempe mot gamle kollegaer. Han vil fortsatt være min advokat men ikke i første linje, der skal det inn andre eksperter, sier hun.

Oppenstam har tidligere uttalt til Expressen at hun hadde en vanskelig fødsel med påfølgende komplikasjoner i 2008, og at tilværelsen som fraskilt alenemor har vært stressende.

- Det var mye akkurat da, og det er vel en del av grunnen til at jeg ikke rapporterte inn alt, sa Oppenstam til avisa.

- Prestisje Oppenstam nekter straffskyld i saken.

- Jeg er kjendis i Sverige, derfor har det gått prestisje i saken. Aktor elsker hvert sekund han får av oppmerksomhet i svensk presse, sier hun.

- Det var jeg og mitt selskap som i utgangspunktet kontaktet svenske skattemyndigheter og spurte om vi skulle innberette merverdiavgift. De pengene sto da på en sperret konto. De svarte med bokettersyn og en straffeskatt på 1,5 millioner svenske kroner, sier Oppenstand — som legger til at hun ikke lenger vil bo i Sverige.

—Jeg har blitt utsatt for et overgrep, og det blir svært vanskelig for meg å fortsette å bo i et land som har misbrukt rettsvesenet sitt mot meg. Vi er nå på båten vår i Cannes. Kanskje vi skal heise det norske flagget akterut.

Fra marmor til betong Steinkjer-kvinnen bor på over 200 kvadratmeter i den fasjonable Strandvägen i Stockholm. Den luksusen ble brutalt byttet ut med sengebrisk og betonggulv da hun ble satt i varetekt med brev- og besøksforbud.

På nittitallet hadde Oppenstam en toppstilling i Telenor, før hun begynte som investor i Sverige. Der ble hun omtalt som «superkvinnen fra Norge». 41-åringen er i Sverige kjent som en svært glamorøs sosietetskvinne, og fikk mye oppmerksomhet da hun i serien «Ladies» forlovet seg med kjæresten Niclas, til tross for at hun fortsatt var gift med ektemann nummer tre. Hennes gründerkarriere startet alt i ungdomsskolealder.

Føler med Tone Dagbladet har pratet med de to andre kvinnene som medvirker i realityserien på TV4.

- Jeg kjenner Tone på samme måte som TV-seerne. Jeg har bare møtt henne noen få ganger og vil helst ikke uttale meg om hennes situasjon nå. Jeg og Tone lever to separate liv og jeg kjenner henne ikke. Dessuten er dette veldig personlige og sensitive saker, sier Greta Qviberg til Dagbladet.

- Det er kjempetrasig for henne, men hun ble bare arrestert, ikke dømt, det skal man ikke glemme, sier den tredje medvirkende kvinnen i serien, Gaby Borglund, til Dagbladet.

FENGSLET: Tone Oppenstam ble fengslet 4. februar i år. Her fra fengslingsmøtet. Foto: Roger Vikström/Scanpix k
FENGSLET: Tone Oppenstam ble fengslet 4. februar i år. Her fra fengslingsmøtet. Foto: Roger Vikström/Scanpix k Vis mer
FOTO: Marie-Therese Karlber/Shayfoto
FOTO: Marie-Therese Karlber/Shayfoto Vis mer