Fra luksusliv til fengsel

Enron-fruen ble født til rikdom og giftet seg til mer penger. Nå må Lea Fastow vaske laken for noen kroner om dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kona til Andrew Fastow, den tidligere finansdirektøren i Enron, er på flyttefot fra familiens fasjonable villa i Southampton inn i en 7 kvadrats fengselscelle i Texas. Der skal hun tilbringe det neste året.

Lea Fastow er dømt for å ha signert en falsk selvangivelse for å hjelpe ektemannen å skjule inntekter fra ulovlig virksomhet. De lysskye bedriftene mannen var en del av førte til slutt til Enrons fall.

Andrew Fastow er dømt for bedrageri, hvitvasking, sammensvergelse og for å ha hindret lov og rett.

Da ektemannen ble funnet skyldig etter tiltalen i januar i år, gikk han med på å si fra seg 23,8 millioner dollar (over 160 millioner norske kroner) i penger og eiendom. Blant annet familiens to ferieboliger i Texas og Vermont.

Fra Gucci-drakt til fangedrakt

Lea Fastow kommer fra en velstående Houston-familie som har slått seg opp på eiendom og matvarer. Sammen med mannen og deres to små barn har hun levd et liv i luksus på arvekroner og mer eller mindre ærlig opptjente penger.

Livet hun skal leve nå kommer til å bli helt annerledes. Fra tilværelsen i en stor, fasjonabel villa og flere fritidsboliger, skal hun finne seg til rette i en sju kvadrats celle som hun deler med en medfange. Hun skal sone i et føderalt fengsel, en 11 etasjes bygning der den eneste muligheten til å komme seg utendørs er gjennom korte lufteturer på taket.

Fastow som har vært hjemmværende siden 1997, blir trolig satt til å vaske sengetøy eller assistere på kjøkkenet for noen kroner om dagen.

Tobarnsmoren hadde av hensyn til sine to små sønner bedt om å få sone i åpen soningsanstalt for kvinner. Der kunne guttene ha lekt fritt på stedets lekeplass når de besøkte moren. Uniformen er dessuten mindre formell og aktivitene flere. Kravet ble blankt avvist av dommer David Hittner. I stedet blir det streng fengselsuniform og timer i skrubben for Fastow.

I likhet med mannen samarbeider Lea Fastow med påtalemyndighetene mot de øvrige tiltale i Enron-saken. Men fengsel blir det altså likevel.

I TYKT OG TYNT: Lea og Andrew Fastow utenfor rettslokalet. Ekteparet har vært sammen om det meste, inkludert svindel, men nå skilles de av tjukke fengelsmurer.
HENNES NYE HJEM: I dette føderale fengelet skal Lea Fastow tilbringe det kommende året.
STAKKARS RIKE PIKE: Lea Fastow føres inn i retten i april i år.