Fra Marokko for å filme Mette-Marit

Over 200 utenlandske journalister og fotografer kommer til Norge under bryllupet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste av de utenlandske pressefolkene kommer fra våre nordiske naboland, men mange kommer også fra Tyskland, Frankrike, Spania, Storbritannia, Nederland og Belgia. Som eneste ikke-europeiske innslag, meldte et fjernsynsteam fra Marokko sin ankomst i siste liten.

Få timer før fristen for å søke akkreditering gikk ut ved midnatt onsdag, hadde om lag 875 journalister og fotografer fra inn- og utland meldt sin interesse til Utenriksdepartementet (UD). De fleste av disse kommer selvsagt fra Norge, men omtrent 215 pressefolk er ventet fra utlandet.

Torsdag var det datatrøbbel i UD. Mette Øwre i seksjon for informasjon og presse mente derfor det kunne ligge enda flere søknader å vente på henne når systemet var i gang igjen.

- Totalt blir det nok over 900 journalister, sier Øwre til NTB.

Det betyr at rekorden fra Bill Clintons besøk i 1999 trolig blir stående. Den gang sto 640 norske og 420 utenlandske navn på presselisten.

Om det skyldes norske Eva Sannums romanse med den spanske kronprinsen, er ukjent, men pågangen har ifølge UD vært spesielt stor fra Spania i forbindelse med det kongelige bryllupet. I alt har 35 spanske journalister og fotografer meldt sin ankomst. Fra våre naboland Danmark og Sverige kommer det til sammenligning henholdsvis 20 og 15 pressefolk.

Den klart største utenlandske delegasjonen er det imidlertid tyskerne som står for. Fjernsynsstasjonene ARD og ZDF kommer med hver sine team på omtrent 50 personer.

- Men mange av dem er teknikere, og de teller ikke med, forteller Øwre til NTB.

Også Island kommer med to fjernsynsteam, riktignok av litt mer beskjedne omfang enn de tyske. Interessen skyldes visstnok ikke bare det unge brudeparet, men også at den islandske presidenten skal ha med sin nye kone, britiske Dorrit Moussaieff. Hun skal etter sigende være meget populær på Island.

(NTB-Kristen Rusaanes)

POPULÆRT PAR: Tv-kameraene og fotoapparatene er rettet mot kronprinsparet når de skal i kirka 25. august.