Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra minus 32,2 til pluss 8,0: rekordkald april - men vår i sikte

- Om to uker er snøen borte i Oslo.

KALDESTE PÅ LENGE: Gradestokken spriker med 40 grader bare i løpet av noen dager. Her skiløpere på vei til Spåtind i Nordre Land. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix.
KALDESTE PÅ LENGE: Gradestokken spriker med 40 grader bare i løpet av noen dager. Her skiløpere på vei til Spåtind i Nordre Land. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe står med de kaldeste aprilmålingene i moderne tid i den ene hånden og utsikter om vår i sør i den andre.

Gradestokkens ytterpunkter spriker med 40 grader i løpet av noen dager: fra minus 32,2 på Sandhaug på Hardangervidda natt til søndag 1. april til pluss 8,0 i Oslo tirsdag 10. april.

De to siste påskedagene først:

- I dag har snøværet i nord blitt skjøvet sørover til Sør-Troms og Nordland. Det betyr at faren for snøskred også har forskjøvet seg sørover, sier Alsvik Walløe til Dagbladet.

Her kan du sjekke langtidsvarselet fra yr.no fram til tirsdag 10. april.

Her er det oppdaterte skredfarevarselet varsom.no med sammenhengdende rød farge med tallet 3 og «betydelig» sammenhengende fra Vest-Finnmark ned til Svartisen i Nordland.

Flott påskeslutt i sør

- I fjellet over det meste av Sør-Norge blir det to flotte dager med mye sol og lite vind, selv om dagtemperaturene ikke kommer på pluss mange steder. Det kan være verdt å stå litt lenger i bilkø i morgen ettermiddag og kveld for å utnyttet 2. påskedag til fjells, sier statsmeteorologen.

Om kulderekordene helt i starten av lunefulle april:

- Sandhaug med minus 32,2 og Filefjell med 30,3 var de to målepunktene kaldere enn 30 i natt. En lang rekke av de kjente ski- og påskestedene hadde temperaturer godt under 20 grader.

Kaldeste april på 41 år

- Finse ned minus 29,6 er laveste apriltemperatur der siden målestasjonen ble satt opp i 1993. Drevsjø i Engerdal i Hedmark noterte minust 26,6. Det er kaldeste aprilmåling der siden 1977 - 41 år, oppsummerer Alsvik Walløe.

Her er nattas målinger og rekorder samlet.

I den helt andre enden av skalaen varsler statsmeteoreologen at smaken av vår ikke er langt unna i Oslo-området og lavlandet i sør.

To uker: snøfritt i Oslo

Søndag om en uke viser varslene + 8 grader i Oslo.

Og Alsvik Walløe har vært ute i hagen og sjekket snødybden utenfor kontorvinduene.

- Her er det 41 centimeter snø, 90 meter over havet og rett utenfor Oslo sentrum. Det er største snødybde her på Blindern siden 1. april 1987. Da var det 52 centimeter.

Og mer statistikk: - I 1987 var all snøen borte 18. april. Jeg tipper at det aller meste av snøen har smeltet her om et par uker, sier han.

Fra kommende torsdag blir det noen små varmegrader døgnet rundt i lavere strøk i Oslo.

Men onsdag kan det først komme et etterslep av snøbyger.

Lengst nord må derimot Finnmark være forberedt på mer snø og vind kommende tirsdag og onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!