Fra monster til martyr

Avdøde Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Under rettssaken mot Saddam Hussein var det liten tvil om at eks-presidenten gjorde alt for å bli en martyr, som kjempet for irakisk uavhengighet, palestinernes sak og arabisk nasjonalisme. Diktatoren Hussein nådde også gjennom til en del av Iraks sunnimuslimer. Men til langt fra alle.

Det er først etter offentliggjøringen av mobilfilmen fra eks-diktatorens henrettelse på internett at det har oppstått raseri og opprør blant sunnimuslimer i Irak - og ellers i den arabiske verden.

Valfarter

Mobilfilmen av en dødsdømt Saddam Hussein, som blir spottet like før dødsøyeblikket, vekker følelser. Det er spesielt det faktum at noen av dem som deltok i henrettelsen var Moqtada al-Sadr-tilhengere, som har ført til harme, massive protester og demonstrasjoner blant Iraks sunnimuslimer.

«Det behøves et ordentlig geni for å skape en martyr ut av Saddam Hussein. Her er en mann som er full av blodet til sitt folk, som nektet å kjempe for ham under den USA-ledede invasjonen våren 2003. Nå er Saddam Husseins grav i hjembyen Awja i ferd med å bli et pilgrimssted for Iraks fem millioner sunnimuslimer», skriver Indepentents Patrick Cockburn, som har skrevet boka The Occupation: War and Resistance in Iraq. Cockburn er Independents Midtøsten-korrespondent, og har besøkt Irak jevnlig siden 1978.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer