Fra monster til martyr

Avdøde Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under rettssaken mot Saddam Hussein var det liten tvil om at eks-presidenten gjorde alt for å bli en martyr, som kjempet for irakisk uavhengighet, palestinernes sak og arabisk nasjonalisme. Diktatoren Hussein nådde også gjennom til en del av Iraks sunnimuslimer. Men til langt fra alle.

Det er først etter offentliggjøringen av mobilfilmen fra eks-diktatorens henrettelse på internett at det har oppstått raseri og opprør blant sunnimuslimer i Irak - og ellers i den arabiske verden.

Valfarter

Mobilfilmen av en dødsdømt Saddam Hussein, som blir spottet like før dødsøyeblikket, vekker følelser. Det er spesielt det faktum at noen av dem som deltok i henrettelsen var Moqtada al-Sadr-tilhengere, som har ført til harme, massive protester og demonstrasjoner blant Iraks sunnimuslimer.

«Det behøves et ordentlig geni for å skape en martyr ut av Saddam Hussein. Her er en mann som er full av blodet til sitt folk, som nektet å kjempe for ham under den USA-ledede invasjonen våren 2003. Nå er Saddam Husseins grav i hjembyen Awja i ferd med å bli et pilgrimssted for Iraks fem millioner sunnimuslimer», skriver Indepentents Patrick Cockburn, som har skrevet boka The Occupation: War and Resistance in Iraq. Cockburn er Independents Midtøsten-korrespondent, og har besøkt Irak jevnlig siden 1978.

Skjellsord

Ifølge den offisielle videoen irakiske myndigheter sendte ut, foregikk henrettelsen av Saddam Hussein på en verdig måte. Men den uoffisielle videoen avslørte at de sjiamuslimske vaktene og vitnene skrek skjellsord og slagord mot den sunnimuslimske eks-diktatoren i minuttene før fall-lemmen gikk opp.

Dette vil etter alle solemerker føre til ytterligere vold i det borgerkrigsherjede Irak.

HYLLES: En mann ber ved siden av kisten til Iraks ekspresident Saddam Hussein, som befinner seg i hans hjemby Awja, 175 kilometer nord for Bagdad. Foto: SCANPIX
HYLLES: En mann ber ved siden av kisten til Iraks ekspresident Saddam Hussein, som befinner seg i hans hjemby Awja, 175 kilometer nord for Bagdad. Foto: SCANPIX Vis mer

Det må imidlertid nevnes at langt fra hele Iraks befolkning ser på Saddam Hussein som en martyr. Landets flertall, sjiamuslimer og kurdere flest, synes å være fornøyd med at Saddam Hussein nå er død og begravet.

Flere henrettes

Til tross for de mange internasjonale fordømmelsene, og bråket internt i Irak, ser det ikke til at irakiske myndigheter vil stoppe de to planlagte henrettelsene av Saddams Husseins medtiltalte, Saddams halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti og tidligere dommer Awad al-Bandar, melder BBC.

Ikke noe internasjonalt press kan stoppe henrettelsene av de to mennene som ble dømt sammen med Saddam Hussein, melder en irakisk talsmann ifølge BBC.

Det har foreløpig ikke blitt annonsert noen dato for henrettelsen av Saddam Husseins meddømte.

MER SPOTTING:</B> En iraker i byen Basra gjør seg klar til å slå en hengt dukke, som skal forestille Saddam Hussein. Å slå en person i hodet med en sko er noe av det aller verste du kan gjøre mot en person i Irak. Ved siden av Saddam Hussein er det den betydningsfulle sjia-lærde Muqtada al-Sadr som er avbildet. Mer enn 1500 demonstranter gikk i Basras gater i etterkant av eks-dikatorens henrettelse.
MINNESTUND: </B> En mann tenner røkelse i minneseremoni for Saddam Hussein i byen Samara, som ligger 96 kilometer nord for Bagdad. Stadig flere irakiske sunnimuslimer lar seg nå opprøre etter å ha sett mobilopptaket av ekspresidentens henrettelse. Å se Hussein bli spottet like før døden, gjør mange rasende.