Fra mørke- mann til Black Jack

KrF-leder Dagfinn Høybråten har blitt stemplet som en mørkemann. Men i går gjorde han seg til talsmann for kondomer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor KrFs landsstyre varslet han en storsatsing mot aidsutviklingen i Afrika - med Black Jack og andre kondomer som virkemiddel.

- Folk må vite hva som beskytter, og må ha tilgang på beskyttelse. Til Dagbladets informasjon så snakker jeg nå om kondomer, sa helseministeren i sin debuttale til KrFs landsstyre i går.

Latter og jubel

Høybråtens Dagblad-harselas og poengtering av kondomenes betydning, ble mottatt med latter, jubel og klappsalver. De fleste i salen har opplevd Dagbladets fokus på homofilidebatten og Mehmet-saken som ytterst vanskelig for partiet.

- Ivrer du etter å bruke kondomer som virkemiddel, Høybråten?

- Ja, kondomer er viktige i kampen mot aids.

- Så nå vil KrF og regjeringen satse stort på utbredelse av kondomer i Afrika?

- Dette har vi ment lenge, men noen i Dagbladet har altså ikke trodd at jeg kunne uttale ordet, utdypet Høybråten overfor Dagbladet etterpå, og gjentok tydelig med et bredt smil:

- k-o-n-d-o-m-e-r.

Tre millioner døde

Men når det kommer til selve hovedspørsmålet, bekjempelsen av aids, smiler ikke Høybråten.

- I dag dør 6300 afrikanere av aids og 14000 blir smittet. I fjor døde tre millioner av sykdommen.

- Aids er verre enn svartedauden. Den holder på å ødelegge det afrikanske kontinentet, sa Høybråten, og varslet at Norge skal bli en aktiv medspiller og bidragsyter til WHOs aidskampanje.

DEBUTERTE I GÅR: KrF-leder Dagfinn Høybråten varslet i går en storsatsing mot aidsutviklingen i Afrika - med Black Jack og andre kondomer som virkemiddel - under sin debuttale til KrFs landsstyre.