KAMPER: Her er to soldater fra Free Syrian Army. Nå sier eksperter at muligheten for å få forhandlet fram en politisk løsning for syria liten. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI/NTBScanpix
KAMPER: Her er to soldater fra Free Syrian Army. Nå sier eksperter at muligheten for å få forhandlet fram en politisk løsning for syria liten. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI/NTBScanpixVis mer

- Fra nå av er det et spørsmål om når den ene parten vinner over den andre

Muligheten for å få forhandlet fram en politisk løsning i Syria står svakt, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Annan varslet at han går av som Syria-utsending for FN og Den arabiske liga, var det mange som mistet håpet om at det skulle være mulig å mekle fram en fredelig løsning på borgerkrigen.

- Om ikke det diplomatiske sporet er dødt, er det i alle fall veldig svakt. Vi kan aldri akseptere at det sporet dør - derfor må vi prøve å gjenopplive det, sier Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Den danske Syria-eksperten Søren Schmidt til nyhetsbyrået Ritzau at Syria går mot en stadig mer omfattende og blodig borgerkrig.

- Fra nå av er det et spørsmål om når den ene parten vinner over den andre, tror han.

«Ute av kontroll» Også Helge Lurås ved Senter for Internasjonal og strategisk analyse (SISA) mener utfallet i Syria blir et resultat av krigføringen.

- Nå er det selve krigsdynamikken som bestemmer utviklingen. Regimet i Syria har definitivt vist seg mer robust enn Muammar Gadaffis regime i Libya, og det kan ta tid før Assad mister kontrollen over Damaskus og andre strategisk viktige områder, sier Lurås til NTB.

- Konflikten i Syria er ute av kontroll, og en politisk løsning virker nå umulig. Annan har pekt på at hans mandat ikke var å få Syrias president Bashar al-Assad til å gi opp, men å få i stand forhandlinger mellom partene, fortsetter han.

Det er vanskelig å se for seg en politisk løsning, mener forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens Institutt. Han tror situasjonen i stedet kan komme til å forverre seg ytterligere, og gå fra dårlig til katastrofalt dårlig, som han uttrykker det.

ALEPPO: En ødelagt tanks står på gata i Aleppo i Syria. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI/NTBScanpix
ALEPPO: En ødelagt tanks står på gata i Aleppo i Syria. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI/NTBScanpix Vis mer

- De internasjonale aktørene frykter at deres syriske allierte skal bli stående igjen som taperne. Samtidig medfører det store politiske omkostninger å legge press på disse allierte, og man risikerer å tape hele spillet, sier Selvik.

«Pekefingerpolitikk» Annan begrunnet torsdag sin avgjørelse med indre stridigheter og det han kaller «pekefingerpolitikk» i FN.

- Det kan virke som om Annan fordeler skylden relativt bredt. Han er overraskende klar i sin kritikk av støtten fra utlandet til opprørerne i Syria, mener Lurås. Problemet, ifølge ham, er at Annan ikke har fått verktøy til å gjøre jobben sin.

Søren Schmidt mener spesialutsendingen aldri fikk noen virkelig sjanse.

- En av grunnene til at det endte så bedrøvelig, er den halvhjertede støtten som verdenssamfunnet - og spesielt de vestlige landene - ga til Annans arbeid, sier Schmidt til Ritzau.

Intervensjon? Den russiske viseutenriksministeren Gennadij Gatilov tror Annans avgang øker muligheten for en utenlandsk intervensjon i Syria.

- Han er en ærlig internasjonal mellommann, men enkelte vil fjerne ham slik at de får frie hender til å bruke makt, framholdt Gatilov fredag.

Storbritannias utenriksminister, William Hague, lover at det diplomatiske arbeidet vil fortsette.

Hague sier at kontaktene med Russland og Kina om en mulig løsning skal føres videre, men at det også skal arbeides i andre kanaler. Russerne og kineserne har lenge klaget over vestlig og arabisk støtte til opprørerne i Syria.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener Syria-konflikten er blitt en såkalt stedfortrederkrig. Han sier at stormaktene må slutte med rivaliseringen og handle for å få en slutt på volden.

- Det syriske folks beste må være hevet over alle større konkurranser om innflytelse, krever generalsekretæren.

(NTB)