Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra Norge til Kosovo for å slåss

Unge kosovoalbanske menn reiser nå fra Norge til Kosovo for å slåss sammen med UCK-geriljaen. De første har allerede reist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I stedet for å sende bakkestyrker til Kosovo, bør NATO støtte geriljaen og de frivillige med utstyr og våpen, så kan vi gjøre jobben selv, sier en talsmann for Det albanske informasjonssenteret i Oslo. Han ønsker i denne sammenheng å være anonym.

Han vil ikke gi konkrete tall for hvor mange som reiser fra Norge, men det er ikke vanskelig å skaffe frivillige, sier han.

- Vi snakker om langt flere enn 20, og nye kommer til hele tiden. Vi har ingen grunn til å skjule dette for norske myndigheter, men vi ønsker ikke å gi fienden for mange konkrete opplysninger, sier talsmannen.

Jevn strøm

Også fra andre europeiske land går det en jevn strøm med kosovoalbanere som skal tilbake til hjemlandet for å slutte seg til UCK-geriljaen. Italienske grensevakter og tollere har registrert en økende trafikk av kosovoalbanske menn som tar seg over fra den italienske havnebyen Bari til Durres i Albania.

Trafikken startet så smått i forrige uke, med daglig mellom 50 og 100 kosovoalbanske menn mellom 20 og 40 år fra en rekke europeiske land. Mange reiser med splintvester, militære kniver og andre effekter i bagasjen.

- Til nå har vi beslaglagt kniver og splintvester fra disse gruppene, sier tollsjef Carmelo Azzara til nyhetsbyrået Reuters.

- Gi oss våpen

- Det er bare tøys at italienske tollere skal beslaglegge kniver fra unge kosovoalbanere, samtidig som de diskuterer å sende bakkestyrker til Kosovo, sier talsmannen for det albanske informasjonssenteret.

- Jeg har ikke sans for at norske soldater skal reise til Kosovo. Dersom NATO vil støtte Kosovos frigjøring, bør de gi støtte og hjelp til UCK-geriljaen og de frivillige som reiser ned for å slåss. Vi trenger ikke bakkestyrker fra NATO-land for å stoppe de serbiske militsgruppenes herjinger. Den jobben kan vi klare selv, sier han.

Til tross for Slobodan Milosevic' selverklærte våpenhvile fortsetter serbiske spesialstyrker sine herjinger i kosovoalbanske landsbyer i Dukagjin-området sørvest i Kosovo, forteller han.

Ikke verving

Det er UCK-geriljaen som har oppfordret våpenføre kosovoalbanske menn til å komme tilbake til Kosovo. De har bedt om menn i god form, som har avtjent militær førstegangstjeneste. De vil få et par ukers opplæring i Kosovo, før de blir satt inn i kampene.

Det er forbudt å drive verving til slik militær aktivitet i Norge, ifølge en lov som ble vedtatt for å stoppe frivillige til borgerkrigen i Spania på slutten av 1930-tallet. Men talsmannen avviser at de driver aktiv verving.

- Det eneste vi gjør, er å bistå frivillige i praktiske spørsmål, som transport og liknende, sier han.

VIL KJEMPE: Kosovoalbanere i Norge reiser nå til Kosovo for å slutte seg til UCK-geriljaen.