Fra NS til Milorg

To tidligere NS-medlemmer og høytstående offiserer i det norske forsvaret var nøkkelpersoner da etterkrigstidas mektigste mann, Jens Christian Hauge, skapte den hemmelige hæren mot tyskere i Norge, Milorg. De to var Jens Henrik Throne Nordlie og Rolf Rynning Eriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De hadde begge NS-bakgrunn. De skulle bli militære eksperter i Milorg, håndplukket av Jens Christian Hauge.

Offiserene var seinere hovedpersoner da etterretningsgruppa Stay Behind ble dannet i 1948.

Oppsiktsvekkende

Den til nå ukjente og oppsiktsvekkende historien til kaptein og NS-mann Jens Henrik Throne Nordlie tar i denne sammenheng til tidlig på 30-tallet. Hans far, Oswald Nordlie, var overadjutant hos kongen. Han hadde en fortid som hirdsjef i NS. Dette engasjementet opphørte i 1933, da Nordlie senior ble utnevnt til oberst og regimentsjef, og trakk seg fra politikken. Mannen som overtok som hirdsjef var kaptein Carl Stenersen fra den velkjente bokhandlerfamilien med samme navn. Hirdens nestleder ble Nordlies sønn; Jens Henrik Throne Nordlie.

Delvis mobilisering

Ved krigsutbruddet her hjemme den 9. april var Nordlie plassert som løytnant i mobiliseringsavdelingen i generalstaben. Han hadde ennå ikke forlatt sine NS-sympatier. Sjefen her, major Adolf F. Munthe, var en av stifterne av Nasjonal Samling sammen med Vidkun Quisling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer