Fra nynazisme til oljemalerier

For første gang er den profilerte nasjonalisten Johnny Olsen frifunnet i en rettssak. Nå vil 37-åringen flytte ut i naturen. - Jeg håper på ro og tid til å tenke på meg selv. Drive med villmarksliv og oljemaling, sier Olsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper blitzerne lar meg være i fred, sier han.

En sliten Johnny Olsen drikker cola. For første gang er han blitt frifunnet i en rettssak. Olsen tar av seg de svarte solbrillene og smiler.

- Det er en utrolig opplevelse. Endelig har retten tatt hensyn til selve saken - ikke til mitt navn og min fortid. Denne dommen gir meg faktisk håp om at det i enkelte tilfeller finnes rettferdighet i rettssystemet.

Gjeldfri

Norsk presse har brukt utallige spaltemillimeter på Johnny Olsen, mannen som opinionen pekte ut som leder for nasjonalistene i Norge. Han har lenge vært antirasistenes største fiende. Barnehjemsgutten var bare 18 år da han drepte to menn i de såkalte Hadeland-drapene i februar 1981. 15 år etter skjøt han en iraner fra en balkong på Vålerenga i Oslo.

Litt før klokka 15.00 i går endte det hittil siste rettsmøtet for landets mest profilerte nasjonalist. Han fortrakk ikke en mine da han ble frifunnet for å ha truet blitzere med øks i forbindelse med gateslagsmålet i Oslo for to år siden. Oslo byrett mener Olsen handlet i nødverge. De to andre tiltalte i straffesaken fikk henholdsvis ett år og to måneders ubetinget fengsel, og 120 dager betinget fengsel.

For Johnny Olsen er veien tilbake til samfunnet lang. I dag er han uføretrygdet, ugift og gjeldfri. Han savner sin åtte år gamle sønn, som bor på en annen kant av landet.

- Hva vil du gjøre nå?

Vil saksøke topp-politikere
Vil saksøke topp-politikere Vis mer

- Jeg skal prøve å få meg en kjæreste, og et normalt familieliv. Jeg vil nyte friheten, nyte det å bry meg om de små ting. I dag angrer jeg selvsagt på mye. Jeg har gjort mye dumt, sier Olsen, som forlot Ullersmo 29. april i fjor.

Oljemaling

Johnny Olsen vil flytte fra byen og ut i naturen. Han vil ikke røpe hvor, men sier han vil leve så anonymt som mulig. Dyrke interessen for friluftsliv og oljemaling.

- Har du forandret deg mye de siste årene?

- Ja, det har vært en stor moralsk og personlighetsmessig forandring. Jeg var en ung idealist. Nå er jeg mer realist, hevder han.

- Var dette siste gangen i en rettssal?

- Ja, absolutt. Jeg kommer ikke til å bryte norske lover igjen, kommer det kontant fra 37-åringen.

FRIFUNNET: - Navnet og ryktet mitt vil alltid forfølge meg, sier Johnny Olsen. Her sammen med advokat Fridtjof Feydt.