Fra olje til såpe

Navn: Harald Norvik Alder: 54 år Yrke: Styreleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag overtar tidligere Statoil-direktør Harald Norvik stillingen som styreleder i TV2 etter konserndirektør Jan-Erik Knarbakk. Gutteklubben Grei har sørget for en av sine, og en mild form for nepotisme har også rammet denne kanalen. Storebror Per ble, som kjent, for noen uker siden ansatt i en nyopprettet funksjon som politisk redaktør samme sted.

Ap-medlem siden guttedagene, med sekretærjobb for stortingsgruppa siden 1973 - for øvrig etter anbefaling fra den samme storebror Per, personlig sekretær for statsminister Odvar Nordli i 1976, statssekretær i Olje- og energidepartementet 1979- 81. Slik ser Harald Norviks politiske CV ut.

Med denne bakgrunnen og utdannelse fra Handelshøgskolen i Bergen ble veien kort til toppstillinger i næringslivet. Direktørstillinger i Akers Mek. ble etterfulgt av en kort periode i Astrup Høyer, før han ble kalt inn til å ta over etter Statoil-gründer Arve Johnsen i 1988.

Store overskridelser ved Åsgård-utbyggingen førte til at han måtte trekke seg som konsernsjef for et drøyt år siden. Og tidligere i år ble det mediebølger da detaljer rundt etterlønn og fallskjerm ble offentlig kjent. Bølgeskvulpene endte med at den jordnære vadsøgutten sa nei takk til en fallskjermavtale på ti millioner kroner. Men etterlønna er likevel av en slik art at det neppe er noen fare for at mannen kommer til å sulte.

Norvik er født i Vadsø, men oppvokst i Snertingdal og Sarpsborg. Han er en av få næringslivstopper som ikke har hytte ved sjøen. Beitostølen er den foretrukne fritidsadresse for innlandsmennesket Harald Norvik. Der har han ei hytte som absolutt ikke er av den prangende typen. Han er også kjent som en hjemmekjær mann. Hele tida mens han var Statoil-sjef, bodde han fortsatt på Nesodden utenfor Oslo - og foretrakk å pendle til sjefskontoret i Stavanger. Heretter blir det altså en del flyturer til Bergen i stedet.

Han har en godt skjult fortid som fotballspiller på Sarpsborgs juniorlag, og ble sendt til pianotimer allerede som fireåring. Året etter inviterte han for øvrig samtlige arbeidere på orgelfabrikken i Snertingdal til sin femårsdag. Til moras forskrekkelse dukket 23 av dem opp. Evnen til å lede var åpenbar allerede i ung alder.

Harald Norvik beskriver seg selv som entusiastisk og ærgjerrig - som et analytisk følelsesmenneske. Og beskrives av andre som en jordnær og omgjengelig fyr. Hva mer kan man ønske seg av en styreleder i en mediebedrift?