SKRYTER: 24-åringen har kjempet for IS både i Syria og Irak, og skryter på Facebook av kjøretøy beslaglagt under den voldsomme IS-offensiven i Irak i juni. Faksimile
SKRYTER: 24-åringen har kjempet for IS både i Syria og Irak, og skryter på Facebook av kjøretøy beslaglagt under den voldsomme IS-offensiven i Irak i juni. FaksimileVis mer

Fra Østfold til Syria: Den norske IS-krigerens historie

Han var flink til å tegne og drev med idrett. Nå kjemper han for IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han er hjernevasket. Han er ikke en gutt jeg kjenner lenger, sier en mangeårig venn av den 24-årige konvertitten til Dagbladet.

Utsagnet oppsummerer det flere nære og langvarige bekjente av mannen, som Dagbladet har snakket med de siste dagene, forteller om 24-åringen fra Østfold. Han er nå en av islamistene som norske myndigheter frykter mest, og har ifølge Dagbladets opplysninger kjempet for Den islamske stat (IS) i både Syria og Irak.

- Jeg visste at han skulle dra til Syria før han reiste. Det kunne jeg lese ut av Facebook-profilen hans, sier en nær bekjent.

Angret 24-åringen er straffedømt flere ganger for villainnbrudd og grove tyverier, og skal ha kommet i kontakt med kriminelle miljøer allerede da han var i tenårene. Han er også sammen med tre andre tiltalt for trusler og skyting på åpen gate i Oslo, i en sak som etter planen skal opp for Oslo tingrett i februar. Han skal også ha ventet på soning etter en dom for grovt tyver i 2012. Flere av de Dagbladet snakker med sier at deres oppfatning er at 24-åringen reiste til Syria fordi han angret på tidligere synder.

- Jeg tror han ønsket å kompensere for det han har gjort før - også gjorde han det på en veldig rar måte, sier en nær bekjent.

24-åringen skal selv ha sagt at han dro til Syria for å hjelpe kvinner og barn. Nære venner er usikre på om dette er riktig - eller om han heller ønsket å oppsøke et miljø der han kunne bruke våpen og få utløp for aggresjon.

- Jeg tror det var det største trekkplasteret, og det kan du ikke gjøre her i Norge, sier en venn.

FRAMRYKKING: IS-soldater fotografert i et promobilde tatt i Saladin-provinsen i Irak 14. juni - perioden da terrorgruppa hadde sin aller mest skremmende framgang. Foto: AFP / NTB scanpix
FRAMRYKKING: IS-soldater fotografert i et promobilde tatt i Saladin-provinsen i Irak 14. juni - perioden da terrorgruppa hadde sin aller mest skremmende framgang. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Til tross for dette drysser samtlige av Dagbladets kilder lovord over 24-åringen. Han beskrives som en flott, god gutt som er snill mot sine nærmeste, som har møtt mye ufortjent motstand i livet - som igjen har påvirket den ennå unge mannens valg.

Tegning og styrketrening Begge foreldrene døde da den nå 24 år gamle mannen var relativt ung. Han bodde i flere år i fosterhjem. Deretter flyttet han på hybel som 16-åring. Nære bekjente forteller at han allerede her kom i kontakt med personer med kriminelt rulleblad. 24-åringen fikk sin første dom da han var 17 - for villainnbrudd. Så, da han var 18, fikk han tilgang til etterlattepensjonen etter foreldrene. Det utløste framfor alt nye utfordringer, ifølge nære bekjente: Den unge guttens første leilighet endte på tvangssalg fordi han ikke betalte regningene sine.

Men den fysisk robuste unggutten var likevel aktiv på flere fronter. Han trente mye på helsestudio og drev med kampsport. I tillegg viste han et tydelig anlegg for tegning, får Dagbladet opplyst. 24-åringen tegnet flere familiemedlemmer og andre, og hadde et åpenbart talent.

- Han skulle gå form og farge-linja på videregående, sier en venn.

- Men jeg vet ikke om han noensinne kom så langt.

Ble muslim De første tegnene til radikalisering kom gjennom flere svært USA-kritiske uttalelser, og tilsvarende innlegg på Facebook. Nære venner tror det var gjennom et norsktsjetsjensk miljø at 24-åringen kom i kontakt med radikal islam.

Dagbladet er kjent med at en rekke unge mennesker fra Østfold har reist til Syria for å kjempe for Den islamske staten og andre terrorgrupper - og at det blant disse finnes minst en nordmann med tsjetsjensk bakgrunn.

Dagbladet vet ikke hvorvidt det har vært kontakt mellom denne norsktsjetsjeneren og den 24-årige konvertitten. Hans siste befatning med norsk politi skal ha vært i februar 2012, da han skal ha vært involvert i biljakta og skyteepisoden som er berammet for Oslo tingrett i februar neste år. Et snaut år etter, 17. januar 2013, oppdaterte 24-åringen coverbildet sitt på Facebook med et religiøst motiv. Flere nære bekjente bekrefter at det var i denne perioden at han konverterte til islam.

Ingen kontakt Ingen av vennene Dagbladet har snakket med ønsket navnet sitt på trykk av sikkerhetshensyn. Dagbladet har vært i kontakt med flere medlemmer av 24-åringens familie, som ikke ønsker å kommentere saken.

ENDRET: 24-åringen endret utseende og navn ved årsskiftet 2012/2013. Flere venner og bekjente reagerte på hans nye utseende. Foto: Privat
ENDRET: 24-åringen endret utseende og navn ved årsskiftet 2012/2013. Flere venner og bekjente reagerte på hans nye utseende. Foto: Privat Vis mer

Advokat Lars Christian Sunde i advokatfirmaet Elden ble oppnevnt som forsvarer for 24-åringen i våres i anledning en straffesak som er berammet til februar neste år, men sier at han aldri har vært i kontakt med klienten. Dagbladet søkte i går advokat Henrik Bliksrud, også hos Elden, som representerte 24-åringen i 2012 - uten hell.

24-åringen selv har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Dagbladet.

I LEIR:  24-åringen har selv lagt ut dette bildet som viser ham i det som skal være en islamistleir. Da konvertitten for første gang la ut et profilbilde der han var iført religiøse klær reagerte gamle venner med sjokk. Foto: Privat
I LEIR: 24-åringen har selv lagt ut dette bildet som viser ham i det som skal være en islamistleir. Da konvertitten for første gang la ut et profilbilde der han var iført religiøse klær reagerte gamle venner med sjokk. Foto: Privat Vis mer