Fra Østfold til Syria: Den norske IS-krigerens historie

Han var flink til å tegne og drev med idrett. Nå kjemper han for IS.

SKRYTER: 24-åringen har kjempet for IS både i Syria og Irak, og skryter på Facebook av kjøretøy beslaglagt under den voldsomme IS-offensiven i Irak i juni. Faksimile
SKRYTER: 24-åringen har kjempet for IS både i Syria og Irak, og skryter på Facebook av kjøretøy beslaglagt under den voldsomme IS-offensiven i Irak i juni. Faksimile Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Han er hjernevasket. Han er ikke en gutt jeg kjenner lenger, sier en mangeårig venn av den 24-årige konvertitten til Dagbladet.

Utsagnet oppsummerer det flere nære og langvarige bekjente av mannen, som Dagbladet har snakket med de siste dagene, forteller om 24-åringen fra Østfold. Han er nå en av islamistene som norske myndigheter frykter mest, og har ifølge Dagbladets opplysninger kjempet for Den islamske stat (IS) i både Syria og Irak.

- Jeg visste at han skulle dra til Syria før han reiste. Det kunne jeg lese ut av Facebook-profilen hans, sier en nær bekjent.

Angret 24-åringen er straffedømt flere ganger for villainnbrudd og grove tyverier, og skal ha kommet i kontakt med kriminelle miljøer allerede da han var i tenårene. Han er også sammen med tre andre tiltalt for trusler og skyting på åpen gate i Oslo, i en sak som etter planen skal opp for Oslo tingrett i februar. Han skal også ha ventet på soning etter en dom for grovt tyver i 2012. Flere av de Dagbladet snakker med sier at deres oppfatning er at 24-åringen reiste til Syria fordi han angret på tidligere synder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer