Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra overdådig luksusliv til beryktet fengsel

Overgangen er stor for den mektige pengefondsjefen.

FENGSLET PÅ RIKERS ISLAND: Dominique Strauss-Kahns har blitt byttet ut med fengslesliv på Rikers Island. Her forlater en gruppe innsatte fengselsbakeriet 16. mars i år. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Scanpix
FENGSLET PÅ RIKERS ISLAND: Dominique Strauss-Kahns har blitt byttet ut med fengslesliv på Rikers Island. Her forlater en gruppe innsatte fengselsbakeriet 16. mars i år. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dominique Strauss-Kahns luksusliv fikk en brå stopp da han ble pågrepet på første klasse like før Air France-flyvningen fra New York til Paris var i ferd med å lette.

Strauss-Kahn flyttet til Washington sammen med sine kone Anne Sinclair da han fikk jobben som pengefond-direktør i 2007. Straus-Kahn eier en villa verdt rundt 22 millioner kroner i Georgetown i Washington, men skal ifølge The Washington Post ha holdt lav sosial profil i byen.

- Selektive - De var veldig selektive. Deres nære vennekrets var personer fra forretningsverdenen, i tillegg folk innen økonomi og finans. Selv ikke politiske figurer i Washington var blant deres venner i Washington, sier en av de få som skal ha tilhørt kretsen.

Men IMF-sjefen, som nå er siktet for voldtektsforsøk av en stuepike på luksushotellet Sofitel, skal ikke ha tilbrakt mye tid i USAs hovedstad. Suiten han bodde på da han var i New York skal ha kostet 3000 dollar per natt, altså rundt 16 000 norske kroner.

MILLIONVILLA: Her i Georgetown i Washington eier Dominique Strauss-Kahn og kona Anne Sinclair en villa verdt 22 millioner kroner. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/Scanpix
MILLIONVILLA: Her i Georgetown i Washington eier Dominique Strauss-Kahn og kona Anne Sinclair en villa verdt 22 millioner kroner. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/Scanpix Vis mer

At han lever et luksusliv vil han ha seg frabedt skriverier om. Han skal nemlig før voldtektssiktelsen ha saksøkt den franske dagsavisa France Soir, som skrev om hans dyre vaner og trykket bilder av ham mens han gikk inn i en kamerats Porshe Panamera S til nesten 800 000 kroner utenfor hans hjem i Paris til 30 millioner kroner.

Dyre dresser Ifølge The Guardian skal Strauss-Kahn først ha kjøpt en leilighet på 16. arrondissement i Paris for 2,2 millioner pund (ca. 20 millioner kroner) i 1990, og deretter leiligheten i det eksklusive Place des Vosges på 4. arrondissement for 3,4 millioner pund (ca. 30,7 millioner kroner).

Strauss-Kahn skal også eie en riad (herskapshus) i Marrakech i Marokko.

Han skal utelukkende ha kledd seg i skreddersydde dresser fra president Barack Obamas skredder i Washington, ifølge France Soirs artikkel om hans luksusliv. Skredderen (75) fra Marseille selger dresser for mellom 40 000 og 200 000 kroner. Dette benekter Strauss-Kahn.

PARIS-HJEMMET: Her er pengefondssjefen Dominique Strauss-Kahn (t.v) og kona Anne Sinclair utenfor 30-millionershjemmet deres i Paris og stiger inn i en Porshe Panamera S til nesten 800 000 kroner. Foto: AFP Photo/Scanpix
PARIS-HJEMMET: Her er pengefondssjefen Dominique Strauss-Kahn (t.v) og kona Anne Sinclair utenfor 30-millionershjemmet deres i Paris og stiger inn i en Porshe Panamera S til nesten 800 000 kroner. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer

Men at Strauss-Kahn og kona Anne Sinclair er velstående har aldri vært en hemmelighet. Sinclair er barnebarnet til Paul Rosenberg, den kjente kunsthandleren. Hun skal ha arvet minst et Picasso-maleri.

I Frankrike er det mange som setter spørsmålstegn ved at en sosialist viser penger slik han gjør, og kalles for en «champagnesosialist».

14 000 beryktede fanger fengslet For Strauss-Kahn blir nok overgangen fra luksusliv til fengselsliv en påkjenning. Han sitter nå fengslet i enecelle på 3,5 ganger 4 meter på den beryktede fengselsøya Rikers Island i East River i New York.

Ifølge nyhetsbyrået AP følger fengselsvaktene ekstra nøye med på Strauss-Kahn, fordi de mener det er en selvmordsrisiko tilknyttet hans fengselsopphold, til tross for at han ikke har forsøkt å skade seg selv.

Av kjente folk som har sonet på Rikers Island er Mark David Chapman, som drepte John Lennon i The Beatles. Også skuespilleren Lillo Brancato, kjent fra «A Bronx Tale» og «The Sopranos», har sittet der fengslet for drap og ran. Også rapperne DMX, Tupac og Lil Wayne har sonet på Rikers Island.

ARVING: Den franske TV-kjendisen Anne Sinclair, Dominique Strauss-Kahns kone, er barnebarnet til Paul Rosenberg, den kjente kunsthandleren. Hun skal ha arvet minst et Picasso-maleri. Fot: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpix
ARVING: Den franske TV-kjendisen Anne Sinclair, Dominique Strauss-Kahns kone, er barnebarnet til Paul Rosenberg, den kjente kunsthandleren. Hun skal ha arvet minst et Picasso-maleri. Fot: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpix Vis mer

Fengselsøya er hjem til mer enn 14 000 av de mest voldelige og beryktede fangene i USA. Rikers er et kompleks av ti fengsle, og er blant USAs største. Strauss-Kahn sitter i et av fengslene vest på øya, forbeholdt til høyprofilerte fanger som kan være mål for andre fanger.

VELSTÅENDE: Ekteparet Dominique Strauss-Kahn og Anne Sinclair. Foto: EPA/Caroline Blumberg/Scanpix
VELSTÅENDE: Ekteparet Dominique Strauss-Kahn og Anne Sinclair. Foto: EPA/Caroline Blumberg/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media