Fra parløp til solofest

Mens prins Joachim (35) dro på fest, holdt Alexandra (40) fast i pliktene og barna. Det er prinsessen som høster sympatien hos danskene når de nå går fra hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet/B.T.): Sju ganger i år har de to reist hver for seg på offisielle reiser. Reelt er tallet mye høyere: Joachim har bare i sommer vært på flere gutteturer, blant annet til fotball-EM i Portugal og til OL i Aten. Alexandra har på sin side vært mye hjemme i Danmark, hvor hun har utført sine plikter fra å representere kongehuset, beskytte humanitære organisasjoner og ikke minst: ta seg av småprinsene Nikolai og Felix. Men også når det gjelder daglige gjøremål og plikter innenfor det danske kongerikets grenser, har prinsen og prinsessen kjørt sololøp.

Joachim foretrekker å kaste glans over begivenheter hvor det er full musikk eller høy fart, mens hun ser ut til oppriktig å nyte møter med mennesker med en hverdag i samfunnets mindre glamorøse lag.

Party-prins

Prinsen har brukt mye av tida på slottsgården Schackenborg, og har den siste tida utmerket seg med å snuble i etikette og etikk. Han har offentlig uttalt seg litt for politisk om landbruksspørsmål og prioritert tempofylte arrangement høyere enn både brylluper og begravelser. Derfor har Joachim etter hvert blitt kalt for en partyprins på folkemunne i Danmark. Det er langt ifra bare de kulørte ukebladene som har påpekt at han liker å slå seg løs på egen hånd med høy musikk, promilleholdige vesker og vakre kvinner. Også seriøse aviser som Information har brukt spalteplass på den stadig mer løsslupne prinsen.

Fra Midem-messa i Cannes, hvor Joachim (uten Alexandra) var offisiell gjest, meldte Information blant annet at Hans Kongelige Høyhet på selve åpningskvelden demonstrerte sitt groupie-gen. Swan Lee-gitaristen Jonas Struck fortalte at på «bakrommet handlet det meste om å drikke med prins Joachim».

Nei til begravelser ...

Ved en rockekonsert i mai festet Joachim såpass heftig med Redd Barna-representanten Mimi Jakobsen at hun valgte å gå ut i Ekstra Bladet dagen etter med erklæringen: -  Jeg var ikke full.

Prinsen hadde ingen offisielle kommentarer til saken.

Da skokongen Karl Toosbuy, Ecco Sko, ble begravet i fjor, valgte Joachim å ikke stille. Dette til tross for at Toosbuy både var en venn av Schackenborg-paret og at han var mannen bak folkegaven i forbindelse med deres bryllup i 1995. Joachim hadde nemlig på forhånd lovet å stille som deltaker i et veteranflystevne. Prinsesse Alexandra og hennes foreldre var de eneste fra kongehuset som var til stede.

... og til bryllup

Også familiebryllupet mellom grevedatteren Feodoras og franske Eric Patte, valgte prinsen bort. Han hadde heller nattlig kvinnelig selskap på Jazz House i København dagen før racerbilløpet Copenhagen Historic Grand Prix.

Også da Alexandras tidligere hoffdame og nære venninne Annick Boel giftet seg i fjor, var Alexandra alene, ifølge Ekstra Bladet.

Bortsett fra et par fartsovertredelser framstår Alexandra som plettfri. Hun er pliktoppfyllende og virker oppriktig innstilt på å være mer enn en snorklipper.

Hun nyter stor respekt i den danske befolkning for engasjement og profesjonalitet. Hun stiller alltid godt forberedt, enten det er for Randers Regnskov, Mødrehjælpen av 1983, eller i ruinen etter brannen ved Nordsjømuseet i Hirtshals. I sommer reiste hun sammen med Danmarks Radios pikekor på en turné i Kina.

Til tross for at privatlivet har hanglet i trolig vel ett år mellom prinsesse Alexandra og prins Joachim, har de holdt maska utad.

Så seint som sist lørdag stilte de to smilende opp i bryllupet til lensgreve Bent Wedell i Fyn, men Alexandra forlot festen uten sin mann.

I går - fem dager etter - var bruddet mellom de to offisielt.

FOTBALLFEST: En jublende prins Joachim etter at Danmark vant 1- 0 over Norge i EM-kvalifisering i 2003.