Fra partiopprør til fangeopprør

TRØGSTAD KRETSFENGSEL (Dagbladet): Fire dager etter at bedrageridømte Bjørn Jarle Røberg-Larsen (24) satte sine bein i Trøgstad kretsfengsel ble det satt i gang et fangeopprør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fire og en halv time satt de andre 60 innsatte bokstavelig talt på rumpa. De nektet å snekre flere paller. Hovedårsak: De trodde den tidligere AUF-eren Bjørn Jarle Røberg-Larsen fikk særbehandling.

24-åringen ble for fire måneder siden funnet skyldig i grovt bedrageri etter å ha trikset med medlemstallene for AUF i Oslo for å melke kommunen for offentlige midler. Mandag startet han soningen av de 60 dagene i Trøgstad kretsfengsel.

Slapp å spikre

Røberg-Larsen søkte om selvstudium i spansk, noe han fikk innvilget. Dermed slipper han å spikre paller. I stedet får han sitte bak låste dører med spanskbøkene.
- Da vi så at Røberg-Larsen ikke var sammen med oss, nektet vi rett og slett å jobbe videre. Flere trodde han fikk spesialbehandling fordi han er politiker og kjent gjennom media, sier talsmann for de innsatte Inge Kristiansen.

- Dette viste seg imidlertid ikke å stemme. Røberg-Larsen har søkt om tillatelse på lovlig vis, men hvorfor har ingen andre fått beskjed om at det er mulig å få en slik godkjennelse? Nok er nok. Blant annet er velferdstilbudene for dårlige, og vi har ikke noe å si overfor fengselsledelsen. Derfor gikk vi til streik. Dette var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Vil ikke forfølge

Mellom glosene hørte Røberg-Larsen over høyttalerne at fangene gikk ut i streik. Noen timere seinere ble Røberg-Larsen og Kristiansen innkalt til et møte med fengselsledelsen.

- Det gikk bra. Nå har vi i alle fall en tillitsmann på hver brakke. Dermed kan vi påvirke hverdagen vår, sier Kristiansen.
Fengselsinspektør Øyvind Kjeldsberg sier til Dagbladet at han skjønner reaksjonen fra de innsatte.

- Vi vil utvide velferdstilbudet, men det vil ta tid. Det er positivt at vi nå får i gang en debatt med de innsatte, og vi har bestemt oss for å ikke forfølge denne saken.