Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra rasteplass til tasteplass

Slik skal de gjøre trafikken tryggere.

 VERDENS FØRSTE TASTEPLASS:  Trygg Trafikk og Gjensidige står bak initiativet. Foto: Trygg Trafikk
VERDENS FØRSTE TASTEPLASS: Trygg Trafikk og Gjensidige står bak initiativet. Foto: Trygg Trafikk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å hindre at mobiltastende sjåfører blir ufokuserte i trafikken, åpnet Trygg Trafikk og Gjensidige landets første tasteplass i Bergen torsdag.

Verdens eneste Tasteplassen, som er den eneste i verden av sitt slag, er resultatet av holdningskampanjen Hold Fokus.

- Idéen om å gjøre om noen av landets rasteplasser til tasteplasser ble unnfanget i fellesskap av Trygg Trafikk, Gjensidige og PR-operatørene, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Mobiler stjeler fokus Ifølge Trygg Trafikk skyldes én av tre trafikkulykker ufokuserte sjåfører. Folk bruker mobilen mer og mer og er vant til å være online hele tiden. Denne vanen trekker folk med seg inn i bilen.

- Kjører man i 80 km/t og ser på mobilen i tre sekunder har man kjørt hele 66 meter, forteller Årøen.

Håpet er at flere lignende tasteplasser skal få folk til å stoppe før de bruker mobilen.

 - Å taste på mobilen mens du kjører, er som å kjøre med bind for øynene. Det skal svært lite til før du kommer over i motsatt kjørebane, kjører av veien eller treffer en syklist eller fotgjenger. Ved å tilrettelegge for tasteplasser oppfordrer vi bilistene til å bruke mobilen først når bilen har stoppet, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Trådløst nettverk Tasteplassen er en tilrettelagt rasteplass med tilgang på gratis wi-fi. Flere tasteplasser vil bli åpnet rundt om i landet i løpet av året.

- Vi har planlagt flere tasteplasser rundt om i landet i tiden fremover. Hvor mange det blir totalt vet vi ikke enda, men det er planlagt totalt syv tasteplasser i ulike fylker før jul, sier Årøen.

Fra 2005 til 2013 omkom 29 nordmenn som følge av mobilbruk i bil, ifølge Statistisk sentralbyrå.

 ÅPNINGSDAG:  Politiet møtte også opp på lanseringsdagen. Foto: Trygg Trafikk
ÅPNINGSDAG: Politiet møtte også opp på lanseringsdagen. Foto: Trygg Trafikk Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling