STARTER MANDAG KVELD:  Meterorologisk institutt varsler fare for flom og jordskred over store deler av Sør-Norge. Grafikk: yr.no.
STARTER MANDAG KVELD: Meterorologisk institutt varsler fare for flom og jordskred over store deler av Sør-Norge. Grafikk: yr.no.Vis mer

Fra rekordvarme til flomfare på ett døgn

Kraftig torden: - Sikrest å være inne eller i bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hasteråd til alle som har kost seg i sola i sør og øst denne helgen: Få hagemøblene under tak fortest mulig.

I Aust-Agder, Telemark og Vestfold veksler været med et fingerknips fra sol til massive regnbyger allerede fra sein ettermiddag eller tidlig kveld i dag.

Det er ventet så mye nedbør på Sørlandet og Østlandet tirsdag at Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel.

I deler av Midt-Norge derimot er det stor skogbrannfare.

Regnværet starter altså bare ett døgn etter sommerens fineste helg med temperaturer langt oppe på 20-tallet de samme stedene.

29,0 - nesten i taket Meråker i Nord-Trøndelag var landets varmeste sted søndag med 29,0 grader. Bygdøy i Oslo ble målt til 26,1, og aller lengst nord var det også ekstreme temperaturer til siste del av august å være: Mehamn 19,3, Vadsø 19,0 og Vardø 18,6.

- Temperaturen i Meråker nesten så varmt det er mulig å bli noe sted i Norge så seint i august. Teoretisk kan det bli 31-32 grader på denne tiden dersom alle meteorologiske forhold peker i samme retning. Den norske varmerekorden er målt til 35,6 grader i juli, sier vakthavende meteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Her kan du sjekke været der du oppholder deg i værskiftet.

Og her er langtidsvarslet i tekst fra yr.no.

Finværet holder seg i resten av landet under kommende våte døgn i sør og øst. Og allerede onsdag er uværet i Sør-Norge over.

60 millimeter Mest nedbør vil det bli i Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, melder Meteorologisk institutt.

Det er snakk om nedbørsmengder på mellom 25 og 45 millimeter, stedvis så mye som 60 millimeter, skriver NTB.

Også Vest-Agder, Oslo, Akershus, Østfold og sørlige deler av Oppland vil få regn i bøtter og spann kommende døgn, og er omfattet av det samme OBS-varselet.

Konsekvensen kan bli lokale oversvømmelser og små jordskred eller flomskred i nedbørsområdene.

- Mye torden Samtidig med varsel om lokale oversvømmelser i Sør-Norge, går Meteorologisk institutt ut med OBS-varsel om stor skogbrannfare i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag samme døgn.

- Hvordan kan værforholdene endre seg så ekstremt i løpet av et drøyt døgn, som i Sør-Norge?

- Det er rett og slett et kraftig lavtrykk som kommer i stor fart fra Tyskland, Danmark og over Skagerak. Meteorologiske forhold gir mye torden, særlig midt på dagen tirsdag. Og torden vil igjen utløse kraftig slipp av regn fra ustabile og fuktige skyer.

- Har statsmeteorologen noen gode råd når det begynner å smelle og regne som verst?

 FRA SOL TIL FLOM:  Fra søndag til tirsdag svinger været over store deler av Sør-Norge fra sol og rekordvarme til flomvarsel - her fra fetsund i Akershus etter flommen i 2013. Foto: Kai Jensen, NTB Scanpix.
FRA SOL TIL FLOM: Fra søndag til tirsdag svinger været over store deler av Sør-Norge fra sol og rekordvarme til flomvarsel - her fra fetsund i Akershus etter flommen i 2013. Foto: Kai Jensen, NTB Scanpix. Vis mer

- De to aller beste rådene mot torden, lyn og slikt regnvær er enten å holde seg innendørs eller i bilen, sier Börje Johansson.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram