Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra republikansk messias til «Anti-Cristie»

New Jersey-guvernør Chris Christies presidentdrøm kan være over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORT LEE (Dagbladet): Den gigantiske George Washington-brua, som strekker seg fra New Jersey til Manhattan, er kjent for å være et sted hvor folk kaster seg i døden. Nå kan Christie og hans medarbeidere også ha sørget for hans politiske selvmord på brua.

I september ble nemlig to av tre påkjøringsramper i Fort Lee i New Jersey stengt uten forklaring i fire dager. Det førte til en voldsom trafikkork. Ambulanser kom ikke fram, og mange ble hardt rammet.

Denne måneden ble det kjent at noen av Christies aller nærmeste medarbeidere sto bak stengingen som en hevnaksjon mot ordføreren i Fort Lee. Han er demokrat og ville ikke støtte republikanske Christie i guvernørvalget.

- Leker med folks liv - De som sto bak dette, brydde seg ikke om hvordan det rammet folk. Det gjør meg veldig sint at de leker med folks liv, sier Valerie Shimoyama til Dagbladet.

I HARDT VÆR: New Jersey-guvernør Chris Christie kjemper for sin politiske framtid etter avsløringen av sabotasjeaksjonen på George Washington-brua. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
I HARDT VÆR: New Jersey-guvernør Chris Christie kjemper for sin politiske framtid etter avsløringen av sabotasjeaksjonen på George Washington-brua. Foto: REUTERS/Lucas Jackson Vis mer

Hun er en av mange på vei hjem like ved det nå berømte bruhodet som nå er rasende på guvernøren.

Christie har vært svært populær i New Jersey som en folkelig rett-fra-levra-politiker. Inntil nå er han blitt sett på som svært aktuell som republikanernes presidentkandidat i 2016. Men skandalen på brua, som for lengst er døpt «Bridgegate», kan ha satt en effektiv stopper for dette.

- Jeg stemmer alltid republikansk, så jeg likte ham. Men dette har truffet ham veldig hardt, sier Shimoyama.

Ødelagte sjanse - Vil du stemme på ham igjen?

- Dersom jeg finner ut at han hadde noe som helst med dette å gjøre, så nei. Og en leder velger sine medarbeidere. Dersom medarbeiderne følte at de kunne gjøre noe sånt som dette, må det på et eller annet vis ha kommet fra kulturen. Derfor er det veldig vanskelig å tro at han ikke visste noe om dette. Hadde han noe med dette å gjøre, så er sjansene hans til å bli president ødelagt, sier Shioyama.

STRIDENS KJERNE: Ved dette bruhodet i Fort Lee i New Jersey skal guvernør Chris Christies nære medarbeidere i fjor høst ha blokkert filer for å hevne seg mot ordføreren i Fort Lee. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
STRIDENS KJERNE: Ved dette bruhodet i Fort Lee i New Jersey skal guvernør Chris Christies nære medarbeidere i fjor høst ha blokkert filer for å hevne seg mot ordføreren i Fort Lee. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Det mener de fleste innbyggerne Dagbladet treffer på gata i Fort Lee.

Fire personer har så langt fått sparken eller måttet gå. Christie har omtalt oppførselen som fullstendig uakseptabel og ydmykende, og nekter for at han selv kjente til sabotasjeaksjonen. Men han er svært tett knyttet til skandalen, og nå begynner søksmålene å komme fra folk som ble rammet. Torsdag nedsatte delstatssenatet to komiteer for å undersøke skandalen.

- Denne administrasjonen er forpliktet til å forhindre at det som skjedde her, aldri skjer igjen, sa Christie selv i en uttalelse i går.

«Dirty Jersey» Fra før er politikken i New Jersey er berømt for skitne triks, korrupsjon og mafia. Dramaet som nå utspiller seg, gir også klare assosiasjoner til den berømte New Jersey-TV-serien «Sopranos».

SINT: Valerie Shioyama er selv republikaner, men synes bruskandalen er pinlig. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
SINT: Valerie Shioyama er selv republikaner, men synes bruskandalen er pinlig. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Det er trist å si det, for jeg er veldig glad i staten min, men det har vært en del av kulturen, sier Shimoyama.

Det mener også Dimitri Demiris, som har bodd i Fort Lee i 45 år. Han mener likevel at Christie bør bli USAs neste president.

- Det er en uheldig hendelse dersom det er sant. Men Christie har gjort en fenomenal jobb med å håndtere saken. Han er den neste Ronald Reagan. Dette landet trenger et spark bak, og han er mannen som kan gi oss det, sier han til Dagbladet.

STØTTER CHRISTIE: Dimitri Demiris fra Fort Lee i New Jersey støtter Christie og mener han er USAs nye Ronald Reagan. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
STØTTER CHRISTIE: Dimitri Demiris fra Fort Lee i New Jersey støtter Christie og mener han er USAs nye Ronald Reagan. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

 

Hele Norges coronakart