Fra Røkke til Riksen

Jens Stoltenberg hentet i går Tore Tønne fra Røkkes til Kongens bord for å reformere helsevesenet. Men konsernsjefen i Norway Seafoods har ingen erfaring med helsepolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tønne tar imot Dagbladet på det renskurte kontoret en knapp time etter at Dagfinn Høybråten (KrF) ga fra seg nøkkelkortet til sin etterfølger.

- Min erfaring med helsevesenet er nesten ikke til stede, men min kone derimot har nylig vært gjennom en stor operasjon på Rikshospitalet. Selv har jeg aldri vært til behandling på sykehus, men jeg har vel hatt noen alminnelige legekonsultasjoner, innrømmer 52-åringen.

Han er en av dem som ingen aviser har tippet til en ministerpost. Men Tønne ble en av de først oppringte. Allerede på tirsdag slo Jens nummeret og fikk ja. Det er liten tvil om hvorfor han valgte nettopp Tønne: Jens vil ha mer ut av hver krone som brukes på helse, og stoler på Tønnes erfaring fra omstilling i næringslivet til å fornye helsesektoren.

- Han må åpenbart ha ment at dette var en sektor jeg kunne gjøre noe for, sier mannen som overhodet ikke har erfaring fra helsepolitikk.

- Er det en fordel ikke å vite noe om faget på forhånd?

- Det ville være provoserende å kalle det en fordel. Jeg skulle ønske jeg hadde mer innsikt, men det kan være noen fordeler ved å ha min bakgrunn.

- Som du nå skal bruke til å røske opp i profesjonskampen, hamle opp med fylkeskommunene og reformere helsevesenet?

- Jeg vil være forsiktig med å mene noe om det nå. Først må jeg møte dem som har skoen på.

Selv om Tønne kommer fra konsernsjefsstillingen i Norway Seafoods, et Røkke-eid selskap, har han vært Ap-sympatisør siden studietida, og betalende medlem i en årrekke.

- Når fikk du din siste fartsbot?

- Eeeh, jeg har ikke hatt noen fartsbøter i det siste... det er en stund siden nå.

tore.gjerstad@dagbladet.no